tom-dumoulin-giro-2018

Wat zijn Dumoulins kansen in de Giro 2018 en waarom toch Jeruzalem?

Vorig jaar kroonde Tom Dumoulin zich tot één van de grootste Nederlandse sporters aller tijden door de Giro d’Italia op zijn naam te schrijven. De renner van Sunweb was daar ook direct de eerste man uit ons land die deze Italiaanse wielerronde aan zijn palmares mocht toevoegen. Morgen gaat de 101ste editie van de Giro van start en Vrijmibro peilt de kansen van de 27-jarige Nederlander.

Concurrenten Dumoulin

Vorig jaar moest hij er alles aan doen om de klimgeit Nairo Quintana en Vincenzo Nibali (die de ‘grote drie’ op zijn naam heeft staan: Giro, Tour én Vuelta) van de eindzege te houden, door in de beslissende laatste tijdrit een achterstand van meer dan 50 seconden goed te maken op de Colombiaanse Quintana. Met samengeknepen billen konden we thuis op Eurosport zien hoe de Limburger zijn greep naar de macht in de laatste etappe voltooide.

Ditmaal lijkt de concurrentie heviger dan ooit. Zowel Quintana als Nibali zijn weliswaar niet van de partij, maar met namen als Fabio Aru (Vuelta-winnaar in 2015), Thibaut Pinot en viervoudig tourwinnaar Chris Froome is het zeker geen makkelijke opgave. Vooral Froome zal in deze Giro alles willen. De Brit kwam eind 2017 in opspraak, nadat zijn salbutamol-waarden (een middel tegen astma) veel te hogen bleken te zijn. Hoewel er nog altijd een onderzoek naar Froome loopt, heeft hij geen seconde aan zijn deelname getwijfeld: “Er bestaat geen enkele regel die stelt dat ik niet mag koersen.” Daarnaast zal hij alles op alles zetten om deze Ronde te winnen, aangezien ook hij dan zijn trilogie van eindzeges in de Tour de France, Vuelta a España en Giro d’Italia voltooid heeft.

Zelf schat Tom Dumoulin zijn kansen op de eindzege in de Giro d’Italia hoog in. Tijdens een persconferentie in Jeruzalem stak Tom zijn ambities niet onder stoelen of banken: alleen de winst telt. “Ik ben hier met een sterke ploeg en ik denk dat we hetzelfde kunnen doen als vorig jaar”, aldus Dumoulin. “Ik weet wat me te wachten staat de komende drie weken, dat is een voordeel. Vorig jaar stond ik er meer open in, nu weet ik veel meer. Ik heb meer ervaring, weet hoe ik om moet gaan met bepaalde situaties, ook met de lastige. Dat geeft me vertrouwen. Ik weet dat er een moment komt dat ik me slecht ga voelen, maar ik weet nu dat ik daar mee om kan gaan.”

Starten in Jeruzalem

Wat voor de neutrale kijker (ook voor de diehard fan trouwens) niet te bevatten is, is dat de eerste drie etappes in het niet zo Italiaanse Jeruzalem plaatsvinden. Israël staat niet bekend als een wielerland, maar de voornaamste reden is waarschijnlijk dat het om het kweken van goodwill gaat. NOS-correspondent Ankie Rechess liet eerder optekenen dat de Israëlische Minister van Sport zo de andere kant van het land kan belichten. “Israël wil laten zien dat het niet alleen een land van oorlogen en terreur is, maar dat het ook openstaat voor sportevenementen. Daar wordt door het ministerie van sport veel energie ingestoken.” [..] “Bovendien viert de staat Israël vlak voor de start van de Giro haar zeventigste verjaardag. Een jaar lang worden er allerlei festiviteiten en sportactiviteiten georganiseerd.”

Bron beeld: Facebook Giro d”italia

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: