thuiswerken-werk-prive-scheiden

Tips voor het leed dat thuiswerken heet; deel 2: werk en privé

In de tijd dat flexibel werken de nieuwe standaard is geworden, heeft thuiswerken een enorme vlucht genomen. Aan huis werken heeft weliswaar een hoop voordelen, maar voor veel mensen is het iets wat ze liever niet doen. Die nemen de files en hun oersaaie kantoor graag voor lief, omdat ze zo beter presteren. Toch komen we er niet onderuit om ook weleens met de laptop aan de keukentafel te bikkelen.

Om ervoor te zorgen dat je ook thuis optimaal presteert, komt Vrijmibro met een speciale reeks. Aan de hand van vijf thema’s geven we tips om thuiswerken zo goed mogelijk te laten verlopen. We beginnen met discipline.

Thuiswerken en privé

De kreet “werk en privé gescheiden houden” is er eentje die je al vaak in je leven hebt gehoord. Vaak is dat geen enkel probleem, maar in het geval van thuiswerken wordt het snel lastiger. Doordat de grens tussen deze werelden dan vervaagd, is het verleidelijk om ze ook te overschrijden.

Bekijk je mail niet!

Of in elk geval niet nadat je klaar bent met werk. Het is heel simpel om te doen, nu iedereens mail tegenwoordig via de smartphone te zien is, maar doe het alsjeblieft niet! Het is de makkelijkste manier om werk en privé te scheiden. Zet je telefoon in plaats daarvan vroeg uit, zodat je niet meer de drang hebt om stiekem even te kijken.

Maak een planning

Om ervoor te zorgen dat alles dwars door elkaar heen loopt, is het belangrijk om een goede planning te maken. Niet om elke minuut van de dag vol te proppen, maar om de grote lijnen duidelijk te houden. Zo voorkom je dat je ’s avonds bedenkt dat je iets bent vergeten en alsnog een paar uur aan de slag gaat.

Maak je eigen werkruimte

We zeiden het de vorige keer al, maar kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: creëer een eigen werkplek. Het is de makkelijkste manier om je niet alleen goed te focussen, maar ook werk en privé te scheiden. Je kunt makkelijker de werkdeur (ook mentaal) achter je dichttrekken en de rest van de dag ontspannen.

Stop op tijd met werken

Anders ga je linea recta van je bureau naar je bed en dat is niet de bedoeling. We hebben juist die paar uur ontspanning nodig om volledig los te komen van ons werk. Ga lekker eten, filmpje of tv kijken, nog wat pieren op je telefoon en stap daarna pas je bed in. Alles om maar even niet aan werk te hoeven denken!

Benieuwd naar alle tips die Vrijmibro op het gebied van thuiswerken geeft? Bekijk dan het volledige overzicht en lees je helemaal in!

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: