schoon-bureau-werk-beter

‘Je wordt hoger en beter ingeschat als je een opgeruimd bureau hebt’

Je hebt twee verschillende werknemers op kantoor. De één heeft een opgeruimd bureau, maar bij de ander lijkt er een tornado langs te zijn geraasd. Lekker belangrijk, zou je denken, maar niks is minder waar. Je omgeving rekent je namelijk onbewust af op het vertoon van jouw werkplek. Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt dat mensen met een schoon bureau oneindig veel capabeler worden ingeschat.

Schoon bureau = schoon in je hoofd

Dat is in elk geval wat men over je denkt. Om erachter te komen wat men werkelijk vindt van schone en smerige bureau’s, is er een klein experiment gedaan. Een groep van 160 proefpersonen werd blootgesteld aan twee verschillende plaatsen.

Het schone bureau spreekt voor zich. Boeken gesorteerd op naam en kleur, lege prullenbak en alles wat je er verder bij kunt verzinnen. Op de andere plek lag alles door de war, was er niet schoongemaakt en was de klok nog niet een uur teruggezet.

Lees ook: zo komt je erachter of je baas spelletjes met je speelt!

Het komt niet als een grote schok, maar degenen die het verwaarloosde bureau zagen, beschreven de persoon verantwoordelijk voor zijn werkplek als humeurig, roekeloos, neurotischer of minder aangenaam dan je standaard collega.

Volgens het hoofd van het onderzoek, Terrence Horgan, is de uitkomst allerminst verrassend. “Wanneer er signalen zijn die te maken hebben met een gebrek aan netheid, orde, organisatie en meer rommel in het primaire territorium van een eigenaar, schrijven waarnemers een lagere mate van zorgvuldigheid toe aan de eigenaar.”

Powernap

Hoewel het in schril contrast staat met het hebben van een schoon bureau, is het zeer verstandig om regelmatig een powernap op je werk te doen. Dit wordt door onderzoekers aangemoedigd, aangezien je minder goed functioneert als je minder slaapt. Hoe dit gevalletje precies in elkaar zit, is hier te lezen.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: