baas-manipuleert-herkennen

Speelt jouw baas spelletjes met je? Zo word jij door hem gemanipuleerd

We hebben allemaal in ons leven een baas (gehad) die jou het gevoel gaf dat je niet genoeg deed. Hij of zij was dermate goed in het manipuleren van je geest dat je continue gedachtes had dat je tekort schoot. Is natuurlijk niks van waar, maar sommige bazen zijn daar op de werkvloer iets té handig in. Door deze methodes word jij onbewust gemanipuleerd door je baas.

Intimidatie

Dit kan op twee verschillende manieren. Allereerst is er de meest voorkomende wijze: angst en schuldgevoel. Door dreigementen en intimiderende teksten denk je dat je iets per se moet doen. Gevolg? Je bent constant bezig om tegen je zin in taken af te ronden. Alles om (tijdelijk) van die angstgevoelens af te komen.

Lees ook: zo pak je grote en moeilijke opdrachten aan

Een andere manier waarop je door je baas geïntimideerd wordt, is door middel van schuldgevoelens. Zo voel jij je veel te verantwoordelijk, waardoor je iets teveel energie in je werk steekt. Het is één van de manieren waardoor je snel opgebrand raakt, terwijl je dit niet aan jezelf wilt toegeven.

Twijfel

“Als je vertrekt, hebben we helemaal niemand om jouw plek op te vullen en dat zou verschrikkelijk zijn.” Als je dit op een intimiderende manier hoort geeft het een onaangenaam gevoel. Dit is slechts één manier waarop je jezelf niet onmisbaar voelt, maar het idee krijgt dat je een deel van een probleem bent. Onthoud daarom dat dit nooit zo is. Dit gebeurt ook met andere onderwerpen waarvan je misschien de schuld krijgt. Blijf rationeel denken en ga bij jezelf na wiens fout het werkelijk is.

Geen echte gunst

Net zoals bij het kopje ‘intimidatie’ zijn er twee mogelijkheden waarop jouw baas dit toepast. Ten eerste is er de ‘voet-tussen-de-deur’-techniek. Hij of zij vraagt om iets heel kleins of onschuldigs, waar jij natuurlijk geen nee tegen zegt. Dit wordt in de loop der tijd echter steeds groter. Het gebeurt alleen in zulke kleine stappen dat je het zelf geen seconde doorhebt. Voordat je onder immense werkdruk gebukt gaat, is het daarom belangrijk om dit op tijd te herkennen en aan de bel te trekken.

Lees ook: de handigste tips om thuis te werken!

Het omgekeerde is ook het geval. Eerst krijg je een vraag die zó absurd is, dat niemand daar ja op zegt. Wat volgt is een veel kleinere gunst, die nog steeds je pet te boven gaat. Maar doordat het verschil tussen deze twee vragen zo groot is, lijkt het alsof dit voorstel meevalt. Dit is de ‘deur-in-het-gezicht’-techniek.

Mr. Nice Guy

Het is een sociale norm om iets terug te doen als iemand jou bijvoorbeeld iets kleins geeft. Dan is het vrijwillig en is het allemaal pais en vree. Krijg je echter iets met de voorwaarde dat je iets terug moet doen, dan is het geen gunst. Iemand speelt dus ‘Mr. Nice Guy’, maar in werkelijkheid is het extreem negatief, omdat je simpelweg wordt uitgebuit.

Bron: Hln.be

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: