geld-maakt-gelukkig-onderzoek

Nieuw onderzoek zegt: geld maakt wél gelukkig!

“Money can’t buy happiness. But it can buy a jetski. Have you ever seen anyone sad on a jetski?” Iedereen die zegt dat geld niet gelukkig maakt, wordt door een nieuw onderzoek volledig de mond gesnoerd. De Purdue Universiteit heeft namelijk vastgesteld dat er zeker voordelen aan een bollende portemonnee kleven. Oké, er zitten – vanzelfsprekend – grenzen aan, maar dat betekent niet dat we opeens dit kleine geluksmomentje moeten verstoren.

Dat het geen kinderachtig onderzoek is, blijkt wel uit het aantal deelnemers dat aan dit onderzoek meedoet: 1.7 miljoen mensen uit 167 verschillende landen! Zij vulden de Gallup World Poll in, waarin ze aangeven hoe het zit met hun emotionele welzijn, dagelijkse humeur en de mate waarin ze tevreden zijn met hun kwaliteit van leven. De belangrijkste conclusies die de onderzoekers daaruit hebben getrokken zijn dat degenen met een jaarlijks inkomen van $ 95.000 het meest tevreden zijn met hun leven en de mensen die tussen de $ 60.000 en $ 75.000 verdienen het meest tevreden zijn met hun emotionele welzijn. In Nederland zijn we bij een inkomen van € 40.000 dik tevreden over ons leven, net zoals de rest van Noord- en West-Europa, Australië en grote delen van Azië.

Bovengrens

Andrew T. Jebb, die nauw betrokken was bij het onderzoek, meldt er het volgende over:

“There was substantial variation across world regions, with satiation occurring later in wealthier regions for life satisfaction. This could be because evaluations tend to be more influenced by the standards by which individuals compare themselves to other people.”

Betekent dit dat je gelukkiger wordt naarmate je meer verdient en dat er geen bovengrens is? Zeker niet. Het blijkt namelijk dat je bij een bepaald geldbedrag (er wordt niet gezegd hoeveel) steeds onzekerder wordt en niet meer goed weet wat precies belangrijk is in het leven. De superrijken scoren dan ook significant lager dan degenen die op het ‘perfecte’ inkomen uitkomen. Met andere woorden: geld maakt gelukkig, maar teveel geld maakt weer ongelukkig.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags:

One comment

Comments are closed.