full-metal-jacket-sergeant-overleden

Nog eenmaal de Full Metal Jacket-drillscène van Ronald Lee Ermey

Op 74-jarige leeftijd is acteur Ronald Lee Ermey overleden. Hij was bij het grote publiek bekend van de Vietnam-film Full Metal Jacket, waarin hij de rol van ‘drillsergeant Hartman’ op zich nam. Voor die rol won hij in 1988 een Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol. Ermey stierf aan de gevolgen van een longontsteking.

Drillsergeant ‘Full Metal Jacket’

Wat veel mensen niet weten, is dat Ronald Lee Ermey eigenlijk helemaal geen acteur was. Stanley Kubrick huurde de beste man – die daadwerkelijk tijdens de oorlog in Vietnam meevocht – in eerste instantie in om de acteurs wat trainingen te geven en informatie te brengen over de situatie tijdens de ‘propaganda-oorlog’. Toen bleek dat hij dit met zóveel overtuiging en passie deed, kwam Kubrick tot de conclusie dat hij zelf de rol van sergeant op zich moest nemen. Het was een beslissing waar hij geen spijt van zou krijgen, want het leverde deze iconische scène op:

https://www.youtube.com/watch?v=3j3_iPskjxk

Improvisatie

De scène van de ‘drillsergeant’ in Full Metal Jacket was grotendeels geïmproviseerd door Ermey. Hoewel hij een stukje houvast had met het script, kwamen vrijwel alle beledigingen uit de losse pols. Iets wat er ook voor zorgde dat de reacties van de acteurs tegenover hem er ook natuurlijk uitkwamen. Zo konden sommigen hun lach niet inhouden, wat reden genoeg was voor Ermey om er nog een schepje bovenop te doen! Nu blikken we erop terug als één van de meest iconische openingsscènes van een (oorlogs)film.

Er zal nooit meer een hardere (en daardoor misschien ook wel meer geliefde) sergeant komen dan Hartman, zoals hij in de film heet. We zullen voor altijd bij hem denken aan deze fenomenale acteerprestatie in één van de beste Stanley Kubrick-films.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Films & Series

Tags: