niek-velden-snowboarden-spelen

De niet-schaatsers die voor Nederland in Pyeongchang schitteren

In aanloop naar de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang staan de Nederlandse Olympiërs klaar om als vanouds te schitteren. Of beter gezegd: schitteren op de schaatsbaan. Vier jaar geleden wist ‘onze’ equipe vriend en vijand te verrassen door met een ongekend aantal van acht gouden medailles en 24 plakken in totaal huiswaarts te keren. Een wereldprestatie en ook deze editie kijken we met smacht naar de rondjes 30 blank uit, maar je zou bijna vergeten dat Nederland ook op andere sporten vertegenwoordigd is. Daarom introduceert Vrijmibro de vier deelnemers die zonder een paar schaatsen aan de start staan van het sporthoogtepunt van 2018!

Niek van der Velden (snowboarden)

Is met zijn zeventien jaar nog niet oud genoeg om te stemmen of te drinken, maar laat met het snowboarden zien nú al bij de wereldtop te horen. Op de onderdelen Big air en slopestyle zal hij nog niet direct meedoen om het eremetaal, maar een beter podium om ervaring op te doen is er natuurlijk niet. Zijn blik zal vooral gericht zijn op 2022, als de Spelen in Peking plaatsvinden – en waar eerder de Zomerspelen van 2008 waren. Niet onbelangrijk: Niek heeft dit jaar ook nog examens. Iets wat hij tegenover De Telegraaf grappend afdoet als “een kleinigheidje”.

In de online serie Boarding to Korea is vanaf 3:25 te zien hoe Sven Driesen en Olympisch kampioene Nicolien Sauerbreij over het talent denken.

Cheryl Maas (snowboarden)

Ondanks het feit dat Cheryl Maas met een hielblessure kampt, lijkt het erop dat de 33-jarige snowboardster zonder noemenswaardige problemen – net als Van der Velden – aan de start verschijnt van de Big air en de slopestyle. Wopke de Vegt, technisch directeur van de Nederlandse Ski Vereniging, verklaarde tegenover nu.nl dat Maas zomaar met een medaille om haar nek weer in het vliegtuig naar Nederland kan zitten. “Cheryl zit bij wereldbekerwedstrijden vaak in de top zes. In de finale kan daarna van alles gebeuren. Het podium zou mogelijk moeten zijn.”

Tijdens de Spelen in Sochi greep Maas helaas naast een plak, maar baarde ze wel opzien door als eerste sporter ter wereld kort na de race op de slopestyle aandacht te vragen voor de homorechten in de sport. Ze zwaaide toen voor de camera met een handschoen waarop een regenboog en een eenhoorn afgebeeld waren. Eerst ontkende Maas in alle toonaarden, maar later gaf ze toe dat het was om tegen de mensenrechten in Rusland te protesteren.

Kimberley Bos (skeleton)

Waarschijnlijk is Kimberley Bos degene die het meest heeft moeten vechten voor haar plek in TeamNL. De skeletonster leek zich aanvankelijk relatief eenvoudig te plaatsen voor de Olympische Spelen, maar haar laatste wereldbekerwedstrijd zorgde er even voor dat Pyeongchang verder weg leek dan ooit. Twee slechte runs – griep was hier de boosdoener – leverde haar een dertiende plaats in de eindklassering, terwijl ze volgens het NOC*NSF bij de beste twaalf moest eindigen. Toch sleepte ze voor de poorten van de hel een Olympisch ticket weg, doordat de Russische Jelena Nikitina vanwege dopingperikelen geschorst werd.

Hieronder is haar run tijdens het WK skeleton in 2016 te zien, wat haar een zevende plek opleverde.

Michelle Dekker (snowboarden)

Net als Niek van der Velden een new kid on the block, al beschikt  de 21-jarige Dekker over flink wat meer ervaring. Tijdens de Spelen in Rusland vier jaar geleden nam ze nog deel aan de parallelslalom én de reuzenslalom, maar ditmaal is het enkel de reuzenslalom die ze trotseert. Trainen doet ze voornamelijk in Oostenrijk, aangezien dat het thuisfront van haar nieuwe trainer is. Om zich te kwalificeren moest ze minimaal één keer bij de beste acht rijden en bij de beste vijftien op de wereldranglijst staan. Iets waar ze in is geslaagd en zo een grote kans heeft om een goede uitslag te rijden.

Bron beeld: Facebook Niek van der Velden

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags:

2 comments

Comments are closed.