gebrouwen-door-vrouwen-vrijmibro-02

Leven in de Brouwerij: Gebrouwen door Vrouwen

In Nederland schieten de brouwerijen vandaag de dag als paddestoelen uit de grond. De interesse in ambachtelijk bier stijgt als nooit tevoren en dus is het geen verrassing dat we in dit kleine landje een recordaantal brouwerijen hebben. Vrijmibro zoekt iedere week uit wat hen beweegt en waar hun liefde voor bier vandaan komt. Vandaag: Do de Heij van Gebrouwen door Vrouwen uit Amsterdam.

Door: Victor van den Bergh

Hoe zijn jullie op het idee gekomen van een brouwerij?
“Ik begon in 2013 voor de lol met brouwen. Ik brouwde dan met m’n zus één keer per maand of één keer per twee maanden. En na ongeveer twee jaar was er een jongen met een eigen kroeg, die had een biertje van ons in zijn handen gekregen. Hij zei ‘dit is vet lekker eigenlijk! En wat geinig dat het door twee zussen is gemaakt. Kan ik het niet op tap zetten?’ Dat kon niet, omdat we thuis per twintig liter brouwden en geen fusten konden afvullen. Alleen voor onszelf of voor vrienden, af en toe voor een feestje. Maar we verkochten het nog helemaal niet, dat was ook helemaal niet het plan. Het was gewoon iets geinigs dat je naast werkt of sport wilde doen. Dus zijn we voor het eerst gaan kijken hoe we het in grote hoeveelheden konden produceren. Zo kwamen we bij een kleine brouwerij uit in Uitgeest en daar hebben we de eerste tweemaal 500 liter bier gebrouwen. Daarna kwamen pas zaken als de Kamer van Koophandel.”

Twee keer 500 liter is best veel. Dan moet er veel vertrouwen zijn geweest in het concept.
“Ja die jongen met de kroeg wilde het sowieso gaan verkopen en mijn man heeft een restaurant, dus die wilde het ook op tap zetten. Het kostte 3000 euro, wat we via ons vakantiegeld investeerden. Dus we dachten ‘oké, dit jaar geen vakantie, maar bierbrouwen.’

Voor het brouwen konden we per toeval bij de brouwerij uit Uitgeest terecht. Bij hem was een uitvaller en hij wilde een keertje brouwen met vrouwen. Konden we ondanks een wachtlijst binnen een paar dagen beginnen! Vanaf dat moment ging het heel snel, vooral omdat je maar iets van zes weken hebt tussen het brouwen en het moment dat het klaar is. En toen moesten we in die periode een heel merk uit de grond stampen!

We hadden geen naam, geen logo, helemaal niks, dus dat was wel heel erg stressen. Toen kozen we voor Gebrouwen door Vrouwen en lieten we etiketten en viltjes maken. Daarna verzonnen we ook namen voor bieren. Gin Weizen en Tricky Triple waren toen de eersten. Dat is allemaal in die zes weken naast onze fulltime banen hebben we dat bedacht. Door die korte periode ging het juist heel goed, omdat je keuzes moet maken. Anders doe je daar wat langer over en nu moest het van ‘bam, bam, bam, bam’. Kiezen!”

Wat voor banen hadden jullie eerst?
“Ik werkte bij een IT-startup en Tessel bij Albert Heijn op het hoofdkantoor in Zaandam bij Ahold. Dat zijn heel verschillende dingen. We deden het bier eerst ernaast, maar na een halfjaar liep het zo uit de hand dat we besloten onze banen op te zeggen. Dus in mei 2015 hebben we de eerste biertjes gebrouwen en in januari 2016 onze banen opgezegd. Nu zijn we twee jaar fulltime brierbrouwers en in mei bestaat Gebrouwen door Vrouwen drie jaar.”

gebrouwen-door-vrouwen-vrijmibro-01

Heb je er nooit last van dat het je zus is? Je ziet elkaar de hele dag door.
“Nee juist niet! Het is heel chill, gezellig en we zijn allebei relaxte persoonlijkheden. Er is geen ruzie. Je gunt elkaar alles, dus dat maakt het juist heel erg vertrouwelijk en makkelijk. Nog geen ruzie gehad, behalve toen we het allereerste etiket gingen ontwerpen. Dat konden wij allebei niet, maar ik had wel Photoshop, dus ik dacht ‘ik plak wel wat in elkaar’. Dat werd zó lelijk dat we allebei heel erg kattig werden. We hebben meteen professionals ingeschakeld.”

En waren jullie hiervoor ook grote bierliefhebbers?
“Ja, we zijn allebei met hockey opgegroeid, dus dan leer je al op je vijftiende bier drinken. En ik was altijd erg fan van de Texelse Skuumkoppe, dat was een beetje het eerste speciaalbier uit Nederland wat heel bekend werd, dus gingen we naar cafeetjes om die te drinken. Ik dronk überhaupt meer bier dan wijn.”

Wat wist je van tevoren van bierbrouwen?
“Ik had geen idee hoe je bier brouwde. Het kwam door een collega uit Amerika bij de start-up en brouwde zijn eigen bier op zijn woonboot. Toen dacht ik ‘huh, kan je zelf bier brouwen? Is dat legaal en hoe doe je dat dan?’ Hij nam weleens een witbiertje met honing mee naar kantoor en toen dacht ik: ‘dit is zo vet, dit wil ik ook!’ Heeft hij uitgelegd wat ik allemaal moest kopen om te kunnen starten en heb ik bij de brouwmarkt in Almere voor € 200 aan spullen gekocht en het eerste biertje gemaakt. Via Skype kon ik dan van alles aan hem vragen.”

Dat is best wel impulsief! Is dat altijd zo, dat je ergens meteen door wordt gegrepen?
“Ja, ik heb wel altijd veel hobby’s. Kitesurfen ben ik een keer mee begonnen, meteen al die spullen gekocht en een paar keer naar Egypte gegaan om te leren. Ook een tijdje Russisch geprobeerd, maar dat was echt te moeilijk. Nu zit ik weer met Chinees en heb ik een hele sjaal gebreid. Maar ik ben vaak snel uitgekeken op al die hobby’s.”

Was je niet bang dat je dat ook met bierbrouwen had?
“Nee, want het is elke dag weer iets nieuws als je een eigen bedrijf hebt. Het blijft wel interessant.”

Heb je nog geen momenten gehad waarbij je dacht ‘waar ben ik aan begonnen?’
“Jawel, best wel vaak, want ik was helemaal niet van plan om ondernemer te worden. Dat is echt wel een lifestyle. Je bent er 24/7 mee bezig, dat vind ik soms wel heftig, maar het is zo leuk en alle clichés over ondernemen zijn ook waar. Je bent altijd aan het werk, maar het is ook weer zo leuk dat het niet aanvoelt als werk. Ik zie dit alleen niet meer als hobby, het is nu echt werk geworden. Het neemt je hele leven over.”

Op hoeveel punten verkopen jullie?
“Ik schat zo’n driehonderd. En bij Albert Heijn – waar we vorig jaar een productpitch wonnen – zijn het er ook nog eens driehonderd. Dat zijn er best veel en we hebben ook in het buitenland wat vraag. Af en toe gaan er wat pallets naar China, dat is heel grappig, in Shanghai wordt het verkocht. Daarom leer ik nu ook Chinees, ik wil er heel graag heen. Er is laatst ook wat naar Bonaire gegaan, dan gaan ze daar twintig fusten in een cafeetje tappen. En in België liggen ze ook in de Albert Heijn.”

gebrouwen-door-vrouwen-vrijmibro-03

Levert het stress op dat er de laatste jaren zoveel brouwerijen bij zijn gekomen?
“De vraag neemt ook zo toe dat er plek is voor iedereen. Dat maakt het heel chill. Je merkt wel dat het drukker wordt, maar we zijn nog steeds op goede voet met de andere brouwers. Iedereen heeft zijn eigen ding en iedereen gunt elkaar zijn of haar lekkere bieren. Je bent eerder benieuwd wat een ander heeft gemaakt dan dat je bang bent voor concurrentie.”

Zijn jullie al bezig met nieuwe recepten voor bieren?
“Toevalligerwijs wordt er volgende week nieuw bier gebrouwen: zeewierbier. Hebben we alleen nog geen naam voor bedacht, maar het wordt een heel licht biertje van 3,8%. In de corona-stijlachtig flesje, gebrouwen met zeewier uit de Noordzee. Die brouwen we in eerste instantie voor Aloha, een strandtent in Wijk Aan Zee. Daarna gaan we het zelf verkopen. Het wordt echt zo’n beachbiertje. 22 april is de releaseparty bij Aloha en ongeveer een maand erna gaan we hem zelf ook verkopen en distribueren. Maar we moeten eerst kijken of mensen hem wel lekker vinden haha.”

Wat raad je iedereen aan die zelf een brouwerij is begonnen?
“Ik zou dus niet in mijn eentje gaan ondernemen, er komt zoveel op je af. En het is ook veel leuker om er met iemand over te kunnen kletsen, want je kunt het er wel met je vriendinnen over hebben, maar die weten toch niet precies waar je het over hebt en wat je allemaal aan het doen bent. En met m’n zus kan ik dus alles bespreken, de leuke dingen, maar ook als het even kut gaat. En als er iets supervets is gebeurd, kan je het samen vieren. Ik zou altijd als tip geven dat je met z’n tweeën begint, maar het is voor mij makkelijk praten, omdat het m’n zus is en ik haar 100% kan vertrouwen, we lijken heel erg op elkaar. Je moet wel echt een goede businesspartner kiezen.”

Benieuwd naar eerdere interviews van ‘Leven in de Brouwerij’? Bekijk dan ons volledige overzicht.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: