Maandag-werk-koffie

Koffiepraat #19: wat is er dit weekend gebeurd?

Het is maandag, voor velen de meest verschrikkelijke dag van de week. Heb je net alweer een legendarisch weekend erop zitten, is het opeens tijd voor het echte leven. Je sjouwt jezelf uit bed, trekt een pak aan en gaat op reis naar je werk. Daar probeer je de dag met een goede sloot koffie nog een boost te geven. Maar dan komt het. De chit-chat met je collega’s zit erop en het is tijd voor de actualiteit. Of beter gezegd: wat is er dit weekend allemaal gebeurd. Om te voorkomen dat je straks met een mond vol tanden staat (of om je baas met vernieuwde kennis af te troeven) is het tijd om in een notendop het belangrijkste nieuws van het weekend door te nemen.

Nog meer onrust in Catalonië

Alsof het er nog niet onrustig genoeg was. Na een referendum over onafhankelijkheid dat niet erkend werd door de Spaanse regering, besloot Catalonië alsnog de onafhankelijkheid uit te roepen. Enige probleem: geen land die het serieus neemt. Maar er is ook een tegenbeweging. Honderdduizenden Catalanen zijn de straat op gegaan om voor een eenheid met Spanje te pleiten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Sleepwet-referendum niet serieus genomen

“Hier ga ik de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum”, aldus CDA-leider Sybrand Buma. Met andere woorden: Nederland is een democratie, totdat de bevolking zich ermee gaat bemoeien. Vanuit de oppositie (onder meer GroenLinks en Forum voor Democatie) wordt dan ook geschokt en afkeurend gereageerd.

Lewis Hamilton wereldkampioen!

Maar vraag niet hoe. Al in de eerste ronde ging het mis voor de Brit. Hij kwam in aanraking met Sebastian Vettel, waardoor hij, net als de Duitser, een immense achterstand opliep. Geluk voor hem was dat Vettel minimaal tweede moest worden om Hamilton van de WK-titel af te houden. Dat lukte niet en daardoor werd de coureur van Mercedes voor de vierde maal wereldkampioen. Eerder deed Hamilton dit in 2008, 2014 en 2015. O ja, en Max Verstappen won de Grand Prix van Mexico! Wederom een wereldprestatie!

Schaatsseizoen weer begonnen

Er is nog geen vlok sneeuw gevallen, maar in Thialf worden de eerste rondjes alweer gereden. De NK afstanden worden in Heerenveen gereden en net zoals de voorgaande tien jaar zijn Sven Kramer en Ireen Wüst (ondanks een ‘gebrek’ aan titels dit weekend) oppermachtig.

Wintertijd

Het zal je niet ontgaan zijn (en als dat wel zo is, kom je te laat op werk), maar de wintertijd is dit weekend ingegaan. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur naar achteren gegaan. Handig ezelsbruggetje: de temperatuur gaat achteruit, dus de klok ook.

Lees ook: Koffiepraat #18

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: