fc-twente-kampioensploeg-2010

Hoe is het nu met de kampioensploeg van FC Twente uit 2010?

In Enschede en omstreken zal elke voetballiefhebber met een stevige kater aan de werkweek zijn begonnen. Niet vanwege Koningsdag, maar door de treurige degradatie van FC Twente. De ploeg van Marino Pusic (na René Hake en Gert-Jan Verbeek de derde hoofdtrainer van Twente dit seizoen) ging afgelopen zondag met 5-0 in Arnhem kansloos onderuit tegen Vitesse. Het gevolg: minimaal één seizoen bivakkeren in de Jupiler League, waar ze het stokje van de kersverse promovendus Fortuna Sittard overnemen.

Het is al vaker gezegd, maar de degradatie staat in schril contrast met de kampioensploeg die in 2010 de schaal omhoog kon tillen. Toen leek er geen vuiltje aan de lucht. Er werden prijzen gepakt met een meer dan goede selectie, Europees ging het voor de wind en met de bouw van een nieuw stadion kon een definitieve aansluiting met de traditionele top drie niet uitblijven. En toen kwam de affaire met ex-voorzitter Joop Munstermann en de torenhoge schulden aan het licht. De rest is geschiedenis en de resultaten van dit seizoen zijn het dieptepunt.

Lees ook: waar doet het nieuwe Eredivisielogo ons toch aan denken?

Door de gedachten naar de selectie van 2010 kwam er wel één vraag opzetten: hoe is het nu met de Enschedese formatie die acht jaar geleden onder aanvoering van trainer Steve McClaren het hardst van allemaal mocht juichen? Vrijmibro heeft de carrières van de destijds belangrijkste spelers onder elkaar gezet.

Kampioensploeg FC Twente 2010

Sander Boschker
Stond het complete seizoen bij FC Twente onder de lat. Hierna stond hij tot en met 2014 onder contract bij de club uit Enschede, maar moest al snel plaatsmaken voor de Bulgaar Nikolay Mihaylov, die drie jaar in Enschede keepte. Nu is Boschker assistent-trainer van Jong FC Twente.

Douglas
De oersterke Braziliaan was een rots in de branding en het hele land wilde dan ook dat hij genaturaliseerd zou worden, om voor Oranje in actie te komen. Hoewel Douglas inderdaad Nederlander werd, raakte hij daarna geen bal meer. Na uitstapjes in Rusland en Turkije is Douglas nu wissel bij Sporting Lissabon.

Ronnie Stam
Verdiende door een sterk seizoen een transfer naar Wigan Athletic, waar hij in drie jaar een behoorlijk aantal wedstrijden speelde én de FA Cup won. Via Standard Luik keerde hij terug in Nederland (NAC Breda), waar Ronnie in 2016 zijn loopbaan afsloot.

Peter Wisgerhof
De oud-N.E.C.’er bleef de rest van zijn carrière bij FC Twente, al moest hij – net als Boschker – met flink wat minder duels genoegen nemen. De eenmalig international (november 2010, tegen Turkije) stopte in 2014 als voetballer en heeft inmiddels het horecabedrijf van zijn vader overgenomen.

Dwight Tiendalli
Begon bij FC Twente aan een tweede jeugd, nadat hij bij Feyenoord nooit écht doorbrak. In 2012 verdiende hij een transfer naar het Swansea City van – toen nog – John van Zweden. Een paar voetbaljaren later verblijft Tiendalli nog altijd in Engeland, zij het nu bij Oxford United in de League One.

Wout Brama
Stond te boek als het grote talent op het middenveld, maar wist mede door blessures nooit de stap naar een topclub te maken. Wel speelde hij tot 2014 een groot aantal wedstijden voor de plaatselijke FC (231), alvorens hij via PEC Zwolle en FC Utrecht in Australië belandde. Brama voetbalt nog altijd bij de Central Coast Mariners.

Theo Janssen
Vrijwel niemand twijfelde eraan dat de man van de gouden vrije trappen het in 2011 zou maken bij het Ajax van Frank de Boer. Maar na één Amsterdams jaar keerde Janssen terug bij zijn echte liefde: Vitesse. Daar sleet hij zijn dagen, totdat hij in 2014 de kicksen aan de wilgen hing.

Kenneth Perez
Mooier had de voormalig voetballer van onder meer AZ, Ajax en PSV zijn carrière niet kunnen afsluiten. Zijn allerlaatste jaar pakte hij zijn eerste titel met FC Twente. De geroutineerde Deen maakte kort daarna bekend te stoppen met voetballen en verschijnt tegenwoordig regelmatig bij FOX Sports als analist, waar hij zijn mening niet onder stoelen of banken steekt.

Cheik Tioté
De ijzersterke Ivoriaan was in het kampioensjaar vooral invaller, maar iedereen zag zijn enorme potentie. Het was dan ook geen verrassing dat hij kort na de titel naar Newcastle United vertrok, waar hij bijna 150 duels speelde. Het noodlot sloeg op 5 juni 2017 echter toe, toen hij in China op de training werd getroffen door een hartstilstand en overleed. Tioté werd spijtig genoeg slechts 30 jaar.

Blaise N’Kufo
Het Zwitserse clubicoon en topscorer aller tijden verkeerde in 2010 al in zijn nadagen, maar was met twaalf treffers zeker niet minder belangrijk. Ook voor hem bleek het echter zijn laatste jaar bij FC Twente, want hierna ging N’Kufo naar de Seattle Sounders, waar hij nog één jaar voetbalde, voordat hij stopte.

Miroslav Stoch
De huurling van Chelsea speelde slechts één jaar voor FC Twente, maar was er direct belangrijk met tien goals en zes assists. De Sloveen stond te boek als een groot talent, maar kwam niet verder dan Fenerbahce (inclusief enkele verhuurperiodes). Op dit moment speelt de alweer 28-jarige Stoch bij Slavia Praag, maar hij pakte wel mooi in 2012 de FIFA Puskas Award voor mooiste doelpunt van het jaar. En het zou bijna crimineel zijn om jullie dat te onthouden.

Bryan Ruiz
We sluiten af met de absolute ster van de kampioensploeg uit 2010: Bryan Ruiz. De Costa Ricaan scoorde 24 keer (en acht assists) en verdiende dan ook snel een transfer naar Fulham. Daar kwam hij echter niet uit de verf en na een verhuurperiode bij PSV houdt Ruiz nu de bank warm bij Sporting Lissabon, samen met Douglas.

Bron beeld: Voetbal International

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: