vrienden-onderzoek-brein

Hersenactiviteit bepaalt of er sprake is van ‘bromance’

Dat we allemaal een beste vriend in ons leven nodig hebben, staat als een paal boven water. Vaak houden jullie van dezelfde films, supporten gezamenlijk een club en beschikken allebei over een type humor die soms het daglicht niet kan verdragen. Je zou bijna denken dat jullie hetzelfde soort brein hebben. Hoewel dat natuurlijk niet kan, is er wel recent een onderzoek naar buiten gekomen waaruit blijkt dat de hersenen van goede vrienden ‘in sync’ – en dus ook een klein beetje verbonden – zijn.

Bromance

We wisten al enige tijd dat het sluiten van goede vriendschappen onder andere te maken heeft met leeftijd, afkomst, sociale omgang en opleiding, maar nu wordt er dieper ingegaan op vriendschappen en ‘bromances’. Het Dartmouth College liet een groot aantal beste vrienden video’s kijken, om vervolgens hun hersenactiviteit te meten. Op scans was dan te zien dat beste vrienden vaak dezelfde patronen laten zien. Ze waren op dezelfde momenten geïntereseerd en raakten na ongeveer hetzelfde aantal video’s verveeld. Doordat deze patronen zo precies waren, kon er zelfs gezegd worden wanneer twee mensen slechts kennissen waren of niet zonder elkaar kunnen.

“Ik was echt verrast door deze resultaten”, reageert Carolyn Parkinson, psycholoog aan de universiteit van Californië. “Het lijkt erop dat vrienden niet alleen oppervlakkig op elkaar lijken, maar ook in de manier waarop ze alle prikkels en gebeurtenissen in zich opnemen.”

Het zou zomaar kunnen dat mannen die vrijwel hetzelfde denken, zoals uit dit onderzoek blijkt, ook eenzelfde smaak op het gebied van vrouwen hebben. En om de proef op de som te nemen kun je het beste de lijst van mooiste vrouwen van Nederland (volgens Vrijmibro) erbij pakken. Dan kunnen jullie samen uitmaken of de voorkeur naar Zoey Ivory of Anna Nooshin uitgaat.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: