thiago-motta-tactiek-keeper

Gek of geniaal? Thiago Motta wil voetbalrevolutie met dit bizarre systeem

Herinneren we ons Thiago Motta nog? De Italiaanse middenvelder maakte onder José Mourinho furore bij Internazionale en speelde later een flink aantal seizoenen bij de Franse grootmacht Paris Saint-Germain. Nu is de 36-jarige Motta jeugdtrainer bij de Parijse club en daar is hij bezig aan een krankzinnige revolutie. Onder zijn hoede zal de jeugdploeg van PSG in een 2-7-2-formatie spelen, waarbij de keeper als middenvelder fungeert!

2-7-2 systeem Thiago Motta

Wij vragen ons vooral af of Motta niet teveel FIFA en Football Manager heeft gespeeld, maar tegenover de sportkrant Gazzetta dello Sport verklaart hij in alle rust deze ultra-offensieve tactiek en bizarre veldbezetting.

“Het is mijn opvatting om aanvallend te voetballen. Het liefst met een team dat dicht bij elkaar speelt, de wedstrijd controleert, ‘hoog’ druk zet en veel in beweging is, met én zonder bal”, aldus Thiago Motta. “Ik wil dat de speler die de bal heeft altijd drie of vier afspeelmogelijkheden heeft, waarvan twee dicht in de buurt zijn. Het moeilijke aan voetbal is echter om het simpel te houden en toch te controleren, passen en vrij te staan.”

“Ik let niet veel op een systeem, omdat het je snel op het verkeerde been kan zetten. Je kunt bijvoorbeeld erg aanvallend zijn met vijf verdedigers en defensief spelen met een klassieke 4-3-3”, vervolgt Motta zijn verhaal. “Ik had laatst een wedstrijd waarbij de vleugelverdedigers uiteindelijk als spitsen fungeerden. Het betekent echter niet dat ik pure verdedigers als Samuel en Chiellini niet waardeer.”

Keeper als veldspeler

Allemaal leuk en aardig, maar nu weten we nog steeds niet waarom hij de doelman als middenvelder opstelt. En ook niet of hij dat wel echt meent! Gelukkig vroeg de Italiaanse krant daar naar en wat blijkt: het is bloedserieus!

“In mijn ogen is de keeper één van mijn zeven middenvelders. Voor mij is de aanvaller de eerste verdediger en de doelman de eerste aanvaller. Hij begint namelijk de opbouw met zijn voeten en de spitsen zijn dan er weer als eerste bij om druk te zetten om de bal te veroveren.”

Op Twitter wordt deze mini-revolutie (als het werkt) met opgetrokken wenkbrauwen waargenomen.

Mocht dit slagen, dan zal voetbal nooit meer hetzelfde zijn. Hij zal er in elk geval een krankzinnig goed team voor nodig hebben om dit idee succesvol uit te voeren. Voorlopig staat zijn jeugdploeg tweede in de U19-competitie, maar het is niet duidelijk of ze al met dit systeem spelen.

Bron beeld: YouTube

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: