helium-bier-maken-nep

Helium bier is om deze natuurkundige redenen (helaas) een fabeltje

Bier met helium lijkt een onwaarschijnlijke combinatie, maar er wordt veel vaker naar gezocht dan je zou denken. Helium bier is iets waar veel mensen van dromen om ooit op feestjes te gebruiken. Je geniet niet alleen van je drankje, maar krijgt ook dat hilarische piepstemmetje. Het is dus niet zo raar dat er volop naar gezocht wordt, maar is het wel echt? En hoe is helium bier ooit zo’n trend geworden? Vrijmibro ging op onderzoek uit.

Video’s helium bier

De voornaamste reden dat helium bier zo populair is, is vanwege twee video’s die op YouTube viral gingen. De eerste heeft waarschijnlijk iedereen weleens gezien. Twee mannen beweren bier met helium voor zich te hebben, nemen er een paar slokken van en de rest kun je zelf invullen (of bekijken). Is deze video echt? De kans is groot van niet, want Bierprobierer publiceerde het origineel (zonder ondertiteling) op 31 maart 2015. Dan weten wij al voldoende.

Een andere video die voor een hype rondom het helium bier heeft gezorgd, is er één van Stone Brewing. Zij claimden enkele jaren geleden dat zij de eerste brouwerij waren die deze bijzondere combinatie succesvol bij elkaar hadden gebracht. Maar je raadt het al: ook hier ging het om een goed ingestudeerde grap. De video stond namelijk op 1 april 2014 online.

Kun je het maken?

Grote vraag is dus: is het mogelijk om helium bier te maken. Het antwoord hierop is kort maar krachtig: nee. Hoe graag sommigen het willen, het is praktisch onmogelijk om dit voor elkaar te krijgen. Volgens CraftBeer heeft dat met deze drie redenen te maken.

Allereerst is helium niet oplosbaar in water en dus ook niet in bier. Je kunt bier, zoals de site zelf zegt, “niet met helium carboniseren zoals je dat kunt met koolstofdioxide of stikstof.”

Daarnaast is het niet mogelijk om vloeibaar helium toe te voegen. Helium wordt pas vloeibaar bij een temperatuur van -140 graden celsius. Dit zou betekenen dat je het bier bevriest.

Lees ook: millennials drinken steeds minder en gaan voor de drugs

Mocht je toch in staat zijn om de wetten der natuur te breken en helium in bier te krijgen, dan krijg je te maken met nóg een probleem: gushing. Dit is een fenomeen waarbij een koolzuurhoudende drank spontaan overstroomt bij het openen van het flesje, zonder dat er mee geschud werd. Met andere woorden: het opdrinken is dan een onneembare horde geworden.

Bier met wiet

Helium bier is dus een begrip wat definitief de prullenbak in kan, maar er is een ander soort pils in opkomst dat wél potentie heeft. Het gaat hier om bier met cannabis of wiet. Bedrijven als Heineken investeren op dit moment miljoenen euro’s om de smaak van cannabis erbij te mengen, zonder dat je er high van wordt. Doordat Canada en verschillende staten in Amerika het gebruik van deze drug legaliseren is het plotseling interessant voor grote en kleine brouwerijen om zich hiermee te bemoeien. Afwachten of dit de nieuwe norm gaat worden.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: