Leuk hoor, dat FIFA spelen door de WHO als een officiële verslaving wordt gezien, maar daar hebben we nu echt geen tijd voor. We zitten middenin een spelletje joh, laat ons gewoon met rust. Het staat net 1-0, kun je dat niet zien?!
Goed, en nu even serieus. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in de elfde editie van zijn lijst van officiële ziektes en verslavingen eindelijk gamen toegevoegd. Dat betekent dat er richtlijnen worden opgesteld voor degenen die tot diep in de nacht FIFA, Fortnite of Call Of Duty speelt. Wie meer dan twintig uur per week gamet (bijna drie uur per dag) krijgt vanaf nu het labeltje gameverslaving.
Wat zijn dan de symptomen van een gameverslaving? Volgens de WHO zijn daar drie belangrijke richtlijnen voor:
- Verminderde controle over gamen (frequentie, intensiteit, duur)
- Steeds meer voorrang geven aan gamen, tot het punt waarop het meer tijd in beslag neemt dan andere interesses en dagelijkse activiteiten
- Voortzetting of escalatie van gamen, ondanks het optreden van negatieve gevolgen
Betekent dit dat je acuut de stekker uit je PlayStation moet trekken? Nee hoor, want jou kennende speel je dan rustig verder op de Xbox. Wat je ook kunt doen is van gamen je beroep maken. Neemt niemand het je ooit nog kwalijk dat je zoveel met die console in je handen zit. Iemand dit voor een fatsoenlijk salaris professioneel FIFA speelt is Bryan Hessing, eSporter van Heracles Almelo. Vrijmibro sprak hem in dit interview in aanloop naar dit seizoen van de eDivisie.
Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!