bryan-hessing-heracles-interview

Wordt Bryan Hessing kampioen FIFA? “Heracles stuurde mij berichtje via Facebook”

Hij begon als laatbloeier met FIFA 13 en staat zes jaar later aan de top van de Nederlandse FIFA-community. Bryan Hessing (28) is de eSpeler van Heracles Almelo en is klaar om de eerste titel voor zijn club binnen te slepen. Hoe word je professioneel FIFA-speler en hoe zit de eDivisie in elkaar? Vrijmibro sprak Bryan en kreeg antwoord op alle prangende vragen.

Tekst: Victor van den Bergh

Waarom ben je zo laat begonnen met FIFA?
“Ik was veel minder bezig met gamen. Ik ging veel liever uit met vrienden of op vakantie. Nu ben ik ouder en heb ik een vriendin en een zoontje. Maar ik ben blij dat het zo is gelopen. Je ziet nu in de eSports wereld dat veel jonge jongens tegen de lamp lopen, doordat ze zich moeten afzonderen om zo goed mogelijk te presteren. Dan ben ik blij dat ik echt een topjeugd heb gehad.”

Wanneer had je door dat je beter was dan anderen?
“Dat kwam door mijn vrienden. Zij zeiden dat ik een keer mee moest doen aan een FIFA toernooi. Werd ik in mei 2013 door hen opgegeven voor een toernooitje ergens in zo’n stoffige bibliotheek in Almere. Wat denk je? De eerste wedstrijd verloor ik direct. Ik wilde direct naar huis, maar zij zeiden ‘nee joh, ga gewoon door!’. Daarna liep het als een machine. Ik won alles en kreeg als prijs 250 euro.”

En op welk punt klopte Heracles Almelo bij jou aan?
“Vanaf het eerste moment dat de eDivisie om de hoek kwam kijken. Ik stond in Almelo bekend als ‘koning FIFA’ en toen clubs een professionele competitie begonnen, kwamen ze bij mij terecht. Één van de werknemers van Heracles Almelo stuurde mij een bericht via Facebook of ik op gesprek wilde komen. Ik was ervan overtuigd dat het een grap was, maar ik ben wel gekomen. Ik had mijn vader meegenomen – die daar ooit heeft gevoetbald en ik heb er zelf in de jeugd gespeeld. En toen ging alles heel snel. Heracles voelt voor mij aan als een soort familie, dus alles was al heel snel rond.”

Hoe vaak en hoe lang train je? En waar train je precies op?
“Doordat FIFA 19 bijna uit is moet ik nu een hele strakke planning volgen. Ik heb een personal trainer die ik twee keer per week bezoek, die ervoor zorgt dat ik fysiek en mentaal fit ben. Daarnaast ben ik de hele dag aan het spelen om de nieuwe gameplay in de vingers te krijgen. Ik ben om negen uur op de club om de hele dag te oefenen en video’s te maken. Dan ga ik om vijf uur naar huis, want ik heb me voorgenomen om hoe dan ook samen met mijn vrouw en kind te eten. Dan speel in ’s avonds ook nog eens op de eBox verder (Heracles heeft twee skyboxen omgebouwd tot één eBox waar je kunt gamen).”

“De gameplay verschilt best wel erg van het jaar hiervoor. Normaal zijn er altijd een paar kleine dingen die veranderen, maar nu hebben ze echt alles aangepast. Het schieten heeft bijvoorbeeld een systeem genaamd ‘time finishing’, waardoor je perfect moet timen om te kunnen scoren. Dat soort dingen hebben gewoon tijd nodig.”

Hoeveel geld verdien je hiermee?
“Ik deel niet wat ik precies verdien, maar laten we zeggen dat het voldoende is om mijn gezin te onderhouden. Toen ik voor het eerst bij de club tekende was mijn vrouw zwanger en gaf ik aan dat ik voor mijn gezin moet zorgen. Ik had ook een goede baan, dus ik moest daardoor wel een goed salaris krijgen. Daar heb ik niks over te klagen.”

Wat vindt je vrouw van het werk wat je doet?
“Na een tijdje FIFA spelen kwamen er momenten dat ik voor toernooien naar België en Duitsland ging. Daar hebben we weleens flinke discussies over gehad, want ik heb daardoor ook weleens verjaardagen gemist. Maar ze heeft zich er nu bij neergelegd, want ze gelooft in mij. Ik heb altijd tegen haar gezegd ‘luister, ooit gaat er iets komen waardoor het zich uitbetaalt’ en dat is uitgekomen. In het begin had ze er moeite mee, maar nu vindt ze het helemaal top. Zelf speelt ze het niet, maar vorig jaar had ze online een paar potjes gespeeld en zelfs van een jongen met 1-0 gewonnen! Toen was ik wel heel erg trots op haar.”

Hoe lang kun je het werk van eSporter volhouden?
“Ik ben nu 28 jaar en sommigen zeggen dat ik dan nog twee of drie jaar te gaan heb. Daar denk ik zelf anders over. Als je regelmatig traint en speelt weet ik zeker dat het nog minimaal vijf jaar lukt. Ik weet ook niet hoe je merkt dat je er te oud voor wordt. Misschien heeft het met je reactievermogen te maken, maar dat is nooit bewezen. Enige manier om daar achter te komen, is door zo lang mogelijk door te gaan.”

Moet je door toernooien veel reizen?
“Je kunt je plaatsen door mee te doen aan de ‘Weekend League’. Daarbij moet je 160 potjes spelen en er minimaal 152 winnen. Afgelopen november won ik er 157 van de 160 en was ik de best geplaatste Nederlander en nummer vijf van de wereld. Zo kon ik meedoen aan een toernooi in Barcelona dat door EA volledig verzorgd werd. Zo heb ik onder andere trips gehad naar Barcelona, München, Madrid en Londen.”

Het derde seizoen van de eDivisie begint eind oktober. Vorig jaar werd je derde met Heracles Almelo, achter Ajax en Feyenoord. Als je dit jaar kampioen wordt, krijg je dan een huldiging?
“Ik heb het er weleens grappend over gehad met de voorzitter. ‘Als ik kampioen word, krijg ik een huldiging op het plein hè?!’. De kans dat zoiets gebeurt is natuurlijk niet groot, maar ik sluit niet uit dat we het plein dan gevuld krijgen. Vergeet niet dat we een best grote aanhang hebben, zeker als je het vergelijkt met clubs als AZ en FC Twente.”

Hoe komen de selecties van de eDivisie tot stand?
“EA is daar erg streng in. We mogen van hen wel een competitie starten, maar dan wel met onze FIFA Ultimate Team accounts. Daarvoor moeten we pakjes met spelers kopen met echt geld, waar zij weer aan verdienen. Zij vinden het niet rendabel als wij met de normale selectie van Heracles Almelo tegen de reguliere basiself van Ajax of Feyenoord spelen.”

En hoe ziet jouw ideale team er dan uit?
“Je moet altijd vasthouden aan een basis met Sergio Ramos, Ruud Gullit, Patrick Vieira en Cristiano Ronaldo. Dat zijn de vier die je hoe dan ook wilt hebben. Daaromheen bouw je een team wat goed aansluit op de gameplay. Vorig seizoen was bijvoorbeeld snelheid erg belangrijk en het jaar daarvoor kracht. Het kost nu nog even tijd om te achterhalen wat bij FIFA 19 belangrijk wordt.”

Wat zou jij aan de eDivisie willen aanpassen om het beter te maken?
“Het zit nog altijd in een jong stadium. Vergeet niet dat dit pas het derde seizoen is hè?! Het lijkt mij een enorme stap vooruit als we de wedstrijden live uitzenden of streamen in plaats van opnemen. Nu nemen we er een aantal tegelijk op, maar live geeft een bepaalde spanning die voor zowel de fans als de spelers veel leuker is.”

Wat zijn enkele goede tips voor beginnende FIFA spelers?
“Toen ik in 2013 begon heb ik heel veel zelf moeten uitvogelen. Maar nu ik een YouTube-kanaal heb, wil ik anderen helpen met hoe je de perfecte corner of vrije trap neemt. En ook hoe je een goede aanval opzet of wat handige manieren zijn om te verdedigen. Daar ga ik instructievideo’s over maken.”

En wat zijn de ultieme ‘dick winning moves’ om met FIFA te winnen?
Wat ik afgelopen jaar merkte, was dat het niet zozeer om de speelstijl ging, maar om de maniertjes eromheen. Als jij bijvoorbeeld de 1-0 tegen krijgt en je tegenstander skipt de herhaling niet, waardoor je ‘m drie keer moet zien, dan word je helemaal gek. Maar ook bij het juichen een vingertje tonen, dan moet je uitkijken dat je niet in een rage doorspeelt en fouten maakt. Dat is iets waar je (en ik ook) mee moet leren omgaan.”

Wil je op de hoogte blijven van Bryan Hessing? Volg hem dan op de volgende kanalen:

Instagram: @bryanhessing
YouTube: Bryan Hessing en eDivisie
Twitch: bryanhessing

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: