Baan-automatiseren

Je eigen baan automatiseren, mag dat?

Oké, er zijn misschien maar een handjevol banen op de wereld waarbij dit mogelijk is, maar het is wel een interessant vraagstuk: mag je jouw eigen baan automatiseren? Iets waar je niet makkelijk antwoord op kunt geven, zo bewijst het volgende verhaal. Op het forum van Workplace Stackexchange vertelt iemand met de naam ‘Etherable’ zijn verhaal als programmeur.

Veel vrije tijd

Zo zit het in elkaar. Een man (al weten we dat niet zeker) is programmeur en beheert voor zijn werk een databank met daarin gegevens van iedereen die er werkt en werkte. Dat bestand was door iemand zo gemaakt dat het bijna onmogelijk was om fatsoenlijk werk in te doen. Dus wat deed deze briljante geest? Die maakte in zes maanden tijd een nieuw programma die ervoor zorgde dat hij zijn eigen werk automatiseerde. Met andere woorden, werk waar zijn of haar voorganger normaal gesproken een maand over deed, doet hij nu in tien minuten. En de rest van de dag? Die wordt met zijn/haar kind doorgebracht, aangezien er aan thuiswerken wordt gedaan.

Klinkt allemaal ideaal, je maakt het jezelf immers oneindig veel makkelijker, maar mag het wel en is het ethisch verantwoord? Degene die dit heeft gedaan vreest er namelijk voor dat als hij het vertelt, zijn programma wordt overgenomen en hij er in no-time uit ligt. Een complex vraagstuk dus en ook behoorlijk ingewikkeld.

Het zorgt op het forum voor verdeelde meningen. De één zegt ja, want je doet je werk erg goed, maar gebruikt simpelweg niet alle uren die er beschikbaar voor worden gesteld. Nee, zeggen anderen, want het is onethisch en misschien mag het wel helemaal niet.

Is het legaal?

Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar de grote vraag is nu: is dit legaal? Mag je zomaar jouw werk automatiseren en zo meer vrije tijd hebben? In de wet staat er (vooralsnog) niks over. De manier waarop deze jongen het doet zal stof tot nadenken geven, maar illegaal is het niet echt. Hij doet immers zijn werk, alleen veel sneller dan de rest van zijn collega’s denken.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: