var-regels-eerlijker-systeem

Met deze nieuwe regels wordt de VAR alsnog een groot succes!

Voetbalminnend Nederland zat gisteren aan de buis gekluisterd voor de halve finale van de KNVB Beker. Wie Ajax een warm hart toedraagt, kan zijn geluk niet op, want zij zagen hoe Feyenoord in De Kuip met 0-3 klop kreeg. Aan Rotterdamse zijde werd dit met een bijzonder nare bijsmaak ontvangen, aangezien de VAR (Video Assistent Referee) niet ingreep.

Vooral het moment voorafgaand aan de 0-1 deed flink wat wenkbrauwen fronsen. De hoekschop van Ajax mocht namelijk nooit gegeven worden. Het was namelijk Dusan Tadic die de bal als laatste aanraakte, waarna Matthijs de Ligt de bal voor het inkoppen had.

‘Nieuwe regels’ VAR

Het is dus tijd dat er bij de VAR nieuwe regels komen. Trainers en spelers klagen steen en been over de huidige methodiek en van duidelijkheid ontbreekt ieder spoor. Daarom neemt Vrijmibro het voortouw en biedt het hier drie suggesties om aan te tonen hoe de VAR wél een toevoeging is.

Geef de macht aan de spelers.

Denken de spelers dat ze het beter weten? Prima! Geef ze in dat geval zelf de mogelijkheid om in te grijpen. Elk team mag één keer de VAR aanvragen en als ze het goed hebben mogen ze nog een keer. Zien ze het verkeerd, dan zijn ze hun kans kwijt. Extra regel: om te voorkomen dat er twintig man om de scheids hangen, mag alleen de aanvoerder om de VAR vragen.

Check alleen de feiten

Het is zo simpel en toch volgt de KNVB zelf deze regel niet. De vraag of een overtreding een penalty is of een tackle een rode kaart, is subjectief. Zelfs als iemand met twee gestrekte benen invliegt, blijft het de interpretatie van de scheidsrechter. Laat de VAR daarom alleen op basis van feiten oordelen. Vragen als ‘Wie raakte de bal het laatst?’ en ‘Was de bal over de lijn’ kun je feitelijk beantwoorden. Laten we de rest aan de arbiter op het veld overlaten.

Communiceer met het publiek

Laat de toeschouwers in het stadion niet in het duister tasten! Als men niet weet wat er speelt creëer je vanzelf onrust. Dan gaat het publiek fluiten en is er een hoop onbegrip. Geef zowel de scheids als de VAR een microfoontje zodat het publiek hoort wat er precies aan de hand is. Heeft het stadion een scherm, laat iedereen dan meekijken of de ingreep wel of niet correct is.

Je zou door deze regelgeving bijna vergeten dat voetbal een waanzinnig mooi spelletje is! En om daar langer bij stil te staan, hebben we hier de leukste beelden van Nike’s Joga Bonito. Plezier gegarandeerd!

Bron beeld: YouTube

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: