Met deze handige tips zijn jouw online wachtwoorden sterker dan staal!

Het bedenken van een goed wachtwoord kan een enorme pain in the @ss zijn. Na dertig accounts voor evenveel verschillende websites weet je van gekkigheid niet meer wat je moet verzinnen. Daarom worden wij mensen lui en gebruiken we één standaard wachtwoord of bedenken we eindeloos veel variaties op één woord. Een slecht plan, want het is belachelijk eenvoudig te hacken. Het gevolg? Je bent online aangeschoten wild en al je privé gegevens lopen in één klap gevaar. Vrijmibro geeft enkele eenvoudige tips om sterke en handige wachtwoorden te bedenken.

Tips voor sterke wachtwoorden

Geen woorden maar zinnen

Is jouw wachtwoord ‘welkom123’, ‘12345’ of ‘hallo’? Dan stam je duidelijk nog uit de tijd waar inbellen (dial up internet in het Engels) de normaalste zaak van de wereld was. Ze zijn ontzettend eenvoudig te hacken en ook andere woorden met cijfers zijn niet meer voldoende. Een handige truc is om een korte zin met speciale tekens en cijfers te gebruiken. Deze liggen minder voor de hand en zijn dus sterke online wachtwoorden.

Twee-staps verificatie

Soms is een wachtwoord alleen niet genoeg om jezelf goed op het internet te beveiligen. Hoe origineel jouw code ook is, hackers vinden vroeg of laat een manier om jouw gegevens te kapen. Dat is waar twee-staps verificatie om de hoek komt kijken. Je krijgt na het invullen van je wachtwoord een sms op je telefoon met daarin een code, waarna je pas definitief een systeem of site in kunt. De overheid doet dit al met DUO en DigiD en steeds meer reguliere sites geven jou deze optie. Doe dit alsjeblieft, want het maakt hacken oneindig veel moeilijker.

Variëren met wachtwoorden

We stuiten vroeg of laat allemaal op hetzelfde probleem: je creativiteit qua wachtwoorden is op. Wat je ook bedenkt, je komt uiteindelijk altijd terug op de naam van je huisdier, gevolgd door de cijfers 123 of 987. Vraag is alleen hoe je dit bestrijdt? Laat ten eerste de woorden niet teveel op elkaar lijken. Is je wachtwoord voor Facebook ‘appel123’, laat het dan niet voor Instagram ‘peer456’ zijn. Laat je inspireren door de omgeving en kom zo op woorden die zover mogelijk van elkaar vandaan liggen. Zijn ze moeilijk te onthouden? Schrijf ze ouderwets met pen en papier op, of download een (zwaar beveiligde) app die als geheugensteuntje dient.

Doe vaak updates

Het heeft misschien niet veel te maken met bedenken van een goed wachtwoord, maar het is minstens zo belangrijk om je software up to date te houden. Of het je computer of je smartphone is, voer je updates zo snel mogelijk uit! Op deze manier is het voor de buitenwereld een stuk lastiger om binnen te dringen. Is je systeem namelijk verouderd, dan kan het voor die jongen op z’n zolderkamer een fluitje van een cent zijn om met jouw privé foto’s aan de haal te gaan.

Het staat buiten kijf dat het beschermen van je gegevens belangrijker is dan ooit. Dit geldt niet alleen voor wachtwoorden, maar ook voor alles wat je op social media deelt. Wil je weten hoe je hier op een fatsoenlijke manier mee omgaat? Dan is deze handleiding precies wat jij zoekt!

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: