thuiswerken-tips-discipline

Tips voor het leed dat thuiswerken heet; deel 1: discipline

In de tijd dat flexibel werken de nieuwe standaard is geworden, heeft thuiswerken een enorme vlucht genomen. Aan huis werken heeft weliswaar een hoop voordelen, maar voor veel mensen is het iets wat ze liever niet doen. Die nemen de files en hun oersaaie kantoor graag voor lief, omdat ze zo beter presteren. Toch komen we er niet onderuit om ook weleens met de laptop aan de keukentafel te bikkelen.

Om ervoor te zorgen dat je ook thuis optimaal presteert, komt Vrijmibro met een speciale reeks. Aan de hand van vijf thema’s geven we tips om thuiswerken zo goed mogelijk te laten verlopen. We beginnen met discipline.

Thuiswerken en discipline

Dit is voor veel mensen de grootste reden om vooral niet thuis aan de slag te gaan. “Ik kan mij dan niet concentreren, want dan raak ik afgeleid” is een klacht die het vaakst van allen te horen is. Vandaar dat we direct dit grote obstakel uit de weg proberen te ruimen. Met deze tips ga jij je (hopelijk) niet alleen beter concentreren, maar blijf je beter gefocust en gaat je discipline erop vooruit.

Lees ook: door deze computertips heb je geen last meer van je ogen!

Slaap niet uit

Doe dit alsjeblieft niet, want dan krijg je het gevoel alsof het weekend is. Met als logisch gevolg dat je de dag iets te rustig opstart en je makkelijker afgeleid raakt. De kans is dan veel groter dat na een paar uur al je concentratie en discipline is verdwenen. Houd dus dezelfde structuur als wanneer je wél naar kantoor zou gaan, kleed je ‘gewoon’ aan en doe al je andere ochtendrituelen.

Aparte kamer voor werk

Een aparte werkkamer waar je zo min mogelijk afleiding hebt. Dus alles netjes opgeruimd, geen televisie, telefoon in een hoekje en werken maar. Mocht je niet de luxe van een aparte werkkamer hebben, probeer dan bijvoorbeeld de slaapkamer opnieuw in te richten. Of een andere kamer, wat jij maar wilt.

Blijf weg van de woonkamer

Want daar is een televisie, gemakkelijke sofa, pak je er nog eens wat te eten bij en ben je zomaar een uur van je dag kwijt! Je doet simpelweg veel minder wanneer je niet in een werkomgeving zit en over een ijzeren discipline beschikt. Mocht je dus thuiswerken, verblijf dan zo min mogelijk in de woonkamer.

Werk ergens anders

Thuiswerken betekent niet dat je thuis werkt, maar vooral dat je niet op kantoor aan de slag gaat. Kun jij je dus onmogelijk in je eigen huis concentreren en lijdt jouw discipline eronder? Ga dan naar de bibliotheek of naar een werkcafé. Ben je niet alleen weg van huis, maar creëer je ook nog eens je eigen werkomgeving.

Houd gewoon pauzes

Vergeet nooit om af en toe eens naar buiten te lopen. Doordat je thuis werkt is het verleidelijk om de hele dag binnen te blijven, maar daar gaat je discipline en concentratie flink onder gebukt. Ga dus om de twee uur even tien minuutjes buiten staan om er daarna weer vol tegenaan te gaan. En eet ook op een andere plek dan bij je werkomgeving, want ook dat is een vorm van pauze.

Benieuwd naar alle tips die Vrijmibro op het gebied van thuiswerken geeft? Bekijk dan het volledige overzicht en lees je helemaal in!

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: