koffie-thee-genen

Volgens dit onderzoek zit veel koffie drinken in je genen

Drie keer raden, jij hebt inmiddels jouw eerste twee bakkies pleur achter de kiezen. Of je warmt je op aan een warme kop thee. Welke van de twee het ook is: het is geen toeval dat je een sterke voorkeur voor één van de twee hebt. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat je genen bepalen of je liever aan de koffie of aan de thee zit.

In dit onderzoek werden van meer dan 400.000 Britten tussen de 37 en 73 jaar de genetische gegevens geanalyseerd. Dit met als doel om te kijken naar de perceptie van bittere smaken. Met resultaat, want ze kwamen specifieke receptor-genen tegen bij mensen die veel of weinig koffie drinken.

Genen van koffiedrinkers

Ben je in het bezit van deze receptor-genen? Dan is het aannemelijk dat jij een echte koffiedrinker bent! Dagelijks drinken deze mensen meer dan vier koppen koffie per dag!

Lees ook: drink op deze tijdstippen koffie en je gaat als de brandweer!

Volgens de onderzoekers is gevoeligheid geen reden om de bittere smaak van cafeïne te laten staan. Integendeel: je gaat er eerder meer van drinken. “Je zou verwachten dat mensen die bijzonder gevoelig zijn voor de bittere smaak van cafeïne minder koffie zouden drinken”, aldus Marilyn Cornelis. “Het omgekeerde blijkt echter waar. De resultaten van onze studie suggereren dat koffieconsumenten een smaak of een vermogen krijgen om cafeïne te detecteren en appreciëren vanwege het positieve effect dat cafeïne veroorzaakt. Zelfs wanneer je de ‘verkeerde’ genen zou dragen in termen van het proeven van bittere smaken, zou je jezelf nog kunnen leren genieten van bitter smakende voedingsmiddelen en dranken.”

PROP

Heb je één van de andere bittere stoffen receptor-genen met de naam propylthiouracil (PROP in het kort) in jouw lichaam? Dan is de kans niet zo groot dat jij een grote voorkeur voor koffie hebt. Jouw dosis cafeïne werkt in dat geval pas bij vijf koppen per dag. Met andere woorden: de kans dat zij liefhebbers van koffie zijn, is niet erg groot.

Bron: hln.be

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: