frank-de-boer-balbezit-oranje-nederland

Uitgeschakeld, maar domineerden Frank de Boer en Oranje wel in balbezit?

Na 4 potjes op het EK zit het avontuur er voor het Nederlands elftal op. Tsjechië bleek met 2-0 te sterk in de achtste finale, waardoor het hele land wil dat Frank de Boer ontslagen wordt. Allemaal leuk en aardig, maar winnen is nooit het hoogste doel van de trainer geweest. Wie hem nog van zijn Ajax-periode kent, weet namelijk dat hij slechts 1 ding het liefst doet: domineren in balbezit. Maar deed Oranje dat ook? We nemen deze statistiek onder de loep!

Sinds De Boer als bondscoach debuteerde tegen Mexico op 7 oktober 2020 (0-1 verlies), coachte hij 15 interlands. Daarvan won hij er 8, verloor er 3 en speelde de rest gelijk. Maar goed, dat is voor dit artikel ondergeschikt, dus laten we snel kijken naar het balbezit. Vrijmibro factcheckt!

Balbezit Frank de Boer Oranje

Hieronder vind je alle duels die Frank de Boer coachte voor Oranje, met daarachter het percentage aan balbezit.

Mexico (thuis, 0-1): 49%
Bosnië & Herzegovina (uit, 0-0): 70%
Italië (uit, 1-1): 45%
Spanje (thuis, 1-1): 44%
Bosnië & Herzegovina (thuis, 3-1): 60%
Polen (uit, 1-2): 54%
Turkije (uit, 4-2): 66%
Letland (thuis, 2-0): 77%
Gibraltar (uit, 0-7): 80%
Schotland (thuis, 2-2): 62%
Georgië (thuis, 3-0): 62%

EK duels:
Oekraïne (thuis, 3-2): 62%
Oostenrijk (thuis, 2-0): 46%
Noord-Macedonië (uit, 0-3): 59%
Tsjechië (thuis, 0-2): 52%

Welke conclusies kunnen we hieruit trekken? Van de 15 interlands had Oranje slechts 4 keer minder balbezit. 11 duels (73%) is dus een mooie score, maar daar doen we het niet voor. Frank de Boer wil namelijk niet alleen ‘meer balbezit’, maar écht domineren! Grote vraag is alleen, welke meetlat gebruik je voor ‘domineren’?

Vaak wordt met tweederde van een absolute meerderheid gesproken, dus laten we ons daar aan vasthouden. Gebruik je die standaard, dan wordt het snel een ander verhaal. Tegen Bosnië, Letland en Gibraltar haalde Frank de Boer dit aantal en aangezien het tegen Turkije slechts 1 procent scheelde, nemen we die voor het gemak ook mee. Kom je uit op 4 van de 15 duels. Een percentage van 27%. Of de bondscoach daarmee tevreden is? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Frank de Boer functie elders?

Deze statistieken zijn uiteraard met een dikke knipoog bedoeld, maar wat wel tegenvalt is het aantal pogingen op doel tegen Tsjechië. In de achtste finale van het EK belandden namelijk 0 (!) hele schoten tussen de palen! Donyell Malen had weliswaar een enorme kans (als omspeelde hij de doelman niet), maar haalde daarbij de trekker niet over.

Zoals het vaker gaat, wil het volk maar één ding: dat Frank de Boer ontslagen wordt als bondscoach. Op het internet wordt al veelvuldig gegrapt over de woorden ‘Frank de Boer functie elders’, maar het is afwachten of de oud-verdediger ook echt opstapt. Kort na de wedstrijd van zondagavond wilde hij nog geen conclusies trekken en rustig nadenken over zijn eigen functie.

Bron beeld: YouTube NOS Sport

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: