Fifa-Street-door-de-jaren

FIFA Street: de game waar iedere jongen van droomde keert terug!

Al jaren is het populaire voetbalspel FIFA een begrip. Ieder jaar, rond half september liggen alle jongens nog net niet voor de deur om te wachten totdat een nieuwe versie van het spel in de winkels ligt. Er is ooit één aftakking geweest die voor net zoveel hype zorgde, maar nooit uit de schaduw van zijn grote broer stapte: FIFA Street. Een game die nu, zei het in afgeslankte vorm, wellicht terugkeert.

De promo van het spel FIFA ’18 liet namelijk meer zien dan alleen verbeterde graphics en een vernieuwde story-mode. Ook was een glimp zichtbaar van FIFA Street. Als onafhankelijk spel komt het niet op de markt, maar wel een kleine versie in FIFA ’18 zelf.

Evolutie van FIFA Street

Met deze terugkeer is het leuk om te kijken hoe dit spel zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Van slechts een klein onderdeel in FIFA naar een op zichzelf staand merk. En nu, zes jaar na het uitkomen van laatste editie, is het weer terug bij zijn broer. Klaar om opnieuw de harten van alle voetballiefhebbers te veroveren.

FIFA 1997
Inclusief graphics die voor 1997-begrippen niet eens zo slecht waren. Met zowel landen als clubs kon je de strijd met elkaar aangaan om indoor (een soort futsal dus) te beslissen wie de koning van het pingelen, poorten en passeren was.

FIFA Street (2005)
Bijna tien jaar later, in 2005, beleefde het zijn definitieve doorbraak. Hiphop- en R&B muziek, landenteams, een carrièremodus en het belangrijkste: een gameplay die volledig op zichzelf stond. Vier tegen vier, mogelijkheden tot oneindig veel trucks, een overenthousiaste commentator en natuurlijk de gamebreaker. Het was de perfecte combinatie van een legendarisch spel.

FIFA Street 2 (2006)
Wat succesvol is, moet een vervolg krijgen, zo moeten EA Sports in BIG gedacht hebben. En dus kwam er FIFA Street 2. Veel valt er niet over te zeggen. De lay-out is iets anders en verder bleef alles hetzelfde.

FIFA Street 3 (2008)
De échte verandering kwam pas bij de derde versie. Iets wat FIFA niet ten goede kwam. Spelers waren dusdanig veranderd dat ze er nauwelijks nog op leken. Graatmager of veel overtollige kilo’s, er was gewoon geen middenweg. Door fans wordt het nog altijd gezien als de slechtste game in deze reeks.

FIFA Street (2012)
Vier jaar later kwam FIFA Street (in de volksmond FIFA Street 4 genoemd) met een heuse comeback. Betere graphics, meer spelers, landen- en clubteams. Eigenlijk had dit spel alles wat je in de eerste versie in 2005 wilde hebben. Toch werd het geen doorslaand succes. Velen waren door het vorige fiasco afgehaakt en de verrassing van het eerste deel was inmiddels weg.

Toch kunnen we met z’n allen niet wachten totdat we, achter onze controller, weer pleintjesvoetbal kunnen spelen. Op straat, zoals iedereen vroeger deed.

Lees ook: Maak kennis met de culthelden van de Eredivisie

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: