Het is weer zover. Afgelopen nacht heeft de koers van de bitcoin een vrije val gemaakt. De cryptomunt werd door criminelen in Zuid-Korea gehackt, waardoor de onzekerheid over de digitale munt flink toeneemt. Hoeveel er buit is gemaakt is niet duidelijk, maar het gevolg is wel dat de waarde van de bitcoin met twaalf procent is gedaald! Nu staat de waarde op 6.800 dollar, terwijl het amper zes maanden geleden nog bijna 20.000 dollar was.
Toch blijft het enorm populair om in de bitcoin te investeren. De vraag is alleen of je dan briljant of bezopen bent. Vrijmibro zit in het laatste kamp en geeft daarom ook drie goede redenen om er vooral zover mogelijk bij vandaan te blijven.
Goudkoorts
Iedereen had de dollartekens (of beter gezegd: cyptotekens) in z’n ogen toen de verhalen van rijke bitcoinmiljonairs als paddestoelen uit de grond schoten. Wat we vergeten is dat deze mensen investeerders van het eerste uur waren. Dat is de voornaamste reden dat hun belegging oneindig vaak over de kop is gegaan. Nu is de waarde van de bitcoin (en andere cryptomunten) flink aan het schommelen, wat het een extreem risicovolle belegging maakt.
Lees ook: jonge miljardair heeft iets té rare levensstijl
Met andere woorden: je kunt veel spaarcentjes ‘winnen’, maar er nog veel meer verliezen! En dat is de moeite niet waard. Zeker als je de dalende trend in waarde van de laatste zes maanden ziet.
Belasting
Het lijkt ideaal: beleggen in bitcoins en daar geen of weinig belasting over hoeven betalen, omdat het niet door de overheid wordt gereguleerd. Bijna te mooi om waar te zijn en dat is het ook, want overheden hebben namelijk wel de macht om cryptomunten te verbieden. En wat heb je er dan nog aan?
China, India, Rusland en – op bepaalde gebieden – Duitsland hebben het al in de ban gedaan en zij zullen niet de enigen blijven. En als je er niks meer mee kunt doen, zal de waarde in no-time kelderen.
Milieu
Meer dan ooit zijn we bezig om moeder aarde een stukje schoner en mooier te maken. Broeikasgassen moeten worden teruggedrongen, er wordt veel minder plastic geproduceerd en in iedere straat is tegenwoordig wel één huis met zonnepanelen te vinden. Maar om bitcoins te produceren, wordt zoveel energie verbruikt dat GroenLinks-leden er spontaan van flauwvallen.
Zo bracht onder andere de Volkskrant naar buiten dat het ‘delven’ van bitcoins meer terawattuur stroom per jaar verbruikt, dan het land Slowakije in een heel jaar doet! Tikkeltje hypocriet om dan aan de ene kant zuiniger te leven, en aan de andere kant hierin te investeren, vind je niet?
Desondanks blijft het altijd leuk om de succesverhalen te lezen. Investeerders van het eerste uur zijn er namelijk multimiljardair van geworden! Zij zijn opgenomen in deze speciale lijst van Forbes, ieder met hun eigen weg naar rijkdom.
Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!