beste-muziek-sporten-afspeellijst

Zo maak jij (technisch) de perfecte afspeellijst voor tijdens het sporten

Vandaag de dag wordt het steeds makkelijker om met muziek in de oren een stukje te hardlopen of flink met gewichten te sleuren in de sportschool. De kleding krijgt vaker opties om een smartphone of muziekdrager in te stoppen en door de draadloze oortjes zitten die meters snoer ook niet meer in de weg. Maar hoe zorg je ervoor dat je beter presteert én naar muziek luistert waar je van houdt? Vrijmibro geeft tips.

Achtergrondmuziek of niet?

Voordat we advies geven over het type muziek wat de voorkeur heeft is het belangrijk om te weten dat muziek voor twee verschillende doelen kan dienen. Ten eerste heb je de ‘asynchrone’ muziek. Deze hoor je alleen op de achtergrond en zorgt er voor dat je gemotiveerd blijft en de lol in het sporten en bewegen blijft houden. Verder heb je de ‘synchrone’ muziek, waarbij je muziek voor tijdens de fitness selecteert die het ritme van jouw oefeningen bepaalt. Een nummer met een hoog tempo laten je sneller lopen en voor het omgekeerde geldt hetzelfde.

Het juiste BPM

Kies je ervoor om muziek als achtergrondgeluid te hebben (en dus voor de ‘asynchrone’ muziek te kiezen), dan wordt het tijd om naar het BPM (Beats Per Minute) te kijken. Hoe hoger het tempo ligt, hoe makkelijker jij jezelf tot het uiterste kunt drijven. De bovengrens van het BPM ligt hier rond de 140. Alles wat daarboven ligt heeft geen verder effect. Dit geldt echter niet wanneer je voor de ‘synchrone’ variant kiest en muziek gebruikt om jezelf harder te pushen. Hierbij is het ideale BPM 166.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe weet je als leek wanneer jouw favoriete nummer een x aantal aan BPM’s heeft? Nou, via de website songbpm.com kun je per track zien over hoeveel BPM het gaat. En wil jij gewoon naar hetzelfde luisteren als de grote sporters der aarde? Dan kun hier de afspeellijst van Floyd Mayweather bekijken.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Muziek

Tags: