ikea-balletjes-turkije

Zweedse IKEA-balletjes zijn niet Zweeds, maar komen uit Turkije

Dames en heren, het is officieel: we leven in één grote leugen. De gehaktballetjes van de IKEA blijken namelijk niet uit Zweden te komen, maar uit Turkije. Stiekem zijn het dus gühüktbüllütjüs. Wie denkt dat het hier over een fake news-bericht gaat of een extreem verlate 1 april-grap heeft het mis: het nieuws komt namelijk van het officiële twitteraccount van Zweden, genaamd Sweden.se. Met de onderstaande tweet hebben zij er hoogst persoonlijk voor gezorgd dat het vertrouwen in de mensheid wederom een stukje is afgenomen.

Turkse komaf köttbullar

De grote vraag is nu hoe de vork wél in de steel zit? Welnu, het gaat hier om een eeuwenoud recept dat van de Zweedse koning Charles XII komt, die in de zeventiende en achttiende eeuw (1697 tot 1718 om precies te zijn) de scepter over het Scandinavische land zwaaide. Hij bracht na een bezoekje aan Turkije het recept om de balletjes te maken naar Zweden, waarna het daar uitgroeide tot het fenomeen wat het vandaag de dag is geworden. De köttbullar – zoals ze eigenlijk heten – vinden hun oorsprong natuurlijk niet in de IKEA. Volgens Zweedse tradities worden ze tijdens het kerstbuffet opgediend, in combinatie met gekookte aardappelen en een dik gebonden saus van bouillon.

Lees ook: de restaurants die ‘eten met je ogen’ veel te serieus nemen!

Meelwormen en paardenvlees

Het is niet voor het eerst dat de gehaktballetjes van de IKEA gebukt gaan onder (negatieve) publiciteit. Zo werd begin 2013 bekend dat er paardenvlees in de balletjes zat, terwijl het normaliter rundvlees moet bevatten. Voor wie niet zo van het vlees is en liever op de vegetarische/veganistische tour gaat, is er ook goed nieuws. Vorige maand maakte het Zweedse meubelbedrijf bekend dat er ook een vleesloze variant op de balletjes komt. Daar zitten meelwormen in, in plaats van rundvlees. Mocht je daar vriendelijk voor passen, dan is er altijd nog de vegaburger van Leonardo DiCaprio.

Bron beeld: Seasonwithlove.nl

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: