max-verstappen-formule1-zandvoort

De F1 in Zandvoort: wat moet er nog gebeuren voor een Nederlandse GP?

Het lijkt er dan echt op dat Nederland in 2020 een Formule 1 Grand Prix in Nederland krijgt. Volgens Prins Bernhard van Oranje is de kans enorm dat we over twee jaar Max Verstappen in ons eigen landje tegen de wereldtop zien racen, zo meldt hij tegenover De Telegraaf. “Als wij nu tekenen, dan heeft Nederland in 2020 weer een Grand Prix. Met Max Verstappen. Iedereen is er bij ons terdege van bewust dat dit een unieke kans is.”

Lees ook: heeft de petitie van Rob van Gameren geholpen voor een Nederlandse Formule 1 race?

Er heerst nu direct een hosanna stemming van “dit halen wij gegarandeerd binnen”, maar toch zijn we er nog niet. Er moet alsnog het één en ander gebeuren voordat Zandvoort (of Assen) definitief de Formule 1 binnenhaalt. Hoe dit precies in elkaar zit, lees je allemaal hieronder.

Zandvoort Formule 1

Formula One Management Limited, de organisatie die de Formule 1 in handen heeft, heeft het Circuit van Zandvoort dan wel een concreet aanbod gedaan, maar dat betekent niet dat alles al gereed is voor een F1 Grand Prix in Nederland. Om ervoor te zorgen dat we voor het eerst sinds 1985 weer een Nederlandse F1-race krijgen, moet er veel geld op tafel komen.

Kosten F1 Grand Prix

Om één Formule 1 race in Nederland te houden, moet je al gauw 20 miljoen euro op tafel leggen. Daar blijft het echter niet bij, want dit moet ook nog eens voor meerdere jaren worden vastgelegd. Een periode van drie jaar of meer is de norm, maar veel circuits kiezen voor een garantie van tien jaar. Stel je voor dat Zandvoort voor deze laatste optie kiest, dan betaal je al 200 miljoen euro! Tel hier ook nog eens een fee van twintig miljoen euro voor de rechten bij op een je krijgt een gigantisch kostenplaatje.

Aanpassingen Circuit Zandvoort

Je zou denken dat je hiermee klaar bent, maar dat is helaas niet waar. Het circuit en de infrastructuur eromheen heeft flink wat aanpassingen nodig. Zandvoort is op dit moment nog moeilijk bereikbaar en het circuit zelf kan wat extra veiligheidsmaatregelen gebruiken. Om de baan zelf aantrekkelijker te maken moet de grindbak vervangen worden door asfalt en moet de baan breder worden gemaakt, voor meer inhaalacties.

Je zou denken: wie gaat voor al deze kosten opdraaien? Kort geleden werd er gespeculeerd over de gemeente Amsterdam die voor 65 miljoen euro garant zou staan. Dit ontkennen ze echter met klem. Er zal dus voornamelijk naar investeerders en geldschieters moeten worden gekeken.

Max Verstappen

Één ding is zeker: dankzij Max Verstappen leeft de Formule 1 als nooit tevoren in Nederland. Er kijken minimaal een miljoen mensen naar elke race op Ziggo en massa’s Nederlanders bezoeken de races die niet te ver weg zijn. Het is iets wat de Formule 1-organisatie ongetwijfeld meeneemt in het besluit.

Wanneer Zandvoort definitief wel of geen F1 Grand Prix krijgt, is nog niet duidelijk.

Bron beeld: Flickr

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: