Sporten-vloeken-helpt

Gooi het eruit: Vloeken tijdens het sporten helpt wel degelijk!

Al begonnen met je zomerlichaam van 2018, maar wil het nog niet vlotten? Dat komt doordat je er niet vol voor gaat. En met die term bedoelen we dan ook écht alle remmen los, zowel fysiek als verbaal. Want zeg nou zelf, die extra kilootjes bankdrukken gaat niet lukken met een weesgegroetje, daarvoor moet de zware communicatie van stal worden gehaald. En wie denkt dat dit slechts een fabeltje is heeft het mis. Psychologen aan de universiteit van Keele hebben hun proefkonijnen twee taken voorgelegd. Je kon kiezen om op een hometrainer te fietsen of een oefening doen waarbij je bijvoorbeeld moest bankdrukken. Daarbij moesten ze eerst zonder vloekwoorden trainen, waarna ze God verbaal op hun plek mochten zetten, maar dat wel ‘duidelijk en helder’ moesten zeggen, zonder te schreeuwen.

Overlevingsinstinct

De uitkomst zal voor weinigen als een verrassing komen, maar tijdens het vloeken werden aanzienlijk betere prestaties geleverd. De fietsers produceerden gemiddeld 24 watt meer en de andere groep slaagde erin om 2,1 kilo meer te verzetten. Richard Stephens, leider van het onderzoek, heeft verklaringen voor dit fenomeen. Één daarvan is dat vloeken tijdens het sporten kracht en uithoudingsvermogen bevordert, waardoor ook het overlevingsinstinct wordt getriggerd en men zo pijn beter kan verdragen. Een andere theorie is het feit dat vloeken een afleiding is voor de pijn die normaal gesproken wordt ervaren.

Lees ook: de tien grootste ergernissen in de sportschool

‘We weten uit ons eerdere onderzoek dat vloeken mensen meer in staat stelt om pijn te tolereren’, zei Stephens in een verklaring. ‘Een mogelijke reden hiervoor is dat het het sympathische zenuwstelsel van het lichaam stimuleert – dat is het systeem dat je hart doet bonzen wanneer je in gevaar bent. Als dat de reden is, verwachten we dat vloeken mensen ook sterker maakt – en dat is precies wat we in deze experimenten aantroffen.’

‘Maar’, vervolgt Stephens, ‘toen we de hartslag en enkele andere dingen maten, waarvan je zou verwachten dat deze beïnvloed worden als het sympathische zenuwstelsel verantwoordelijk was voor deze toename in kracht, vonden we geen significante veranderingen.’

Bron: Dmarge

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: