ikea-balletjes-recept

IKEA deelt het recept van hun Zweedse balletjes en zo maak je ze

Als jij niet naar de Zweedse balletjes van de IKEA kunt, dan maak je ze toch lekker zelf?! Dat vindt de meubelgigant ook, want ze hebben besloten om hun recept voor hun populairste gerecht met iedereen te delen. Check hier hoe je zelf de Zweedse balletjes maakt.

Met een typische IKEA-handleiding laten de Zweden in vijf stappen weten hoe je zelf de balletjes klaarmaakt. Het recept is volledig in het Engels, dus Vrijmibro zet hier de tekst in het Nederlands neer.

Ingrediënten

Dit heb je nodig voor de Zweedse balletjes van de IKEA (voor vier personen):

– 500 gram rundergehakt
– 250 gram varkensgehakt
– 1 fijn gesneden ui
– 1 teentje knoflook
– 100 gram paneermeel
– 1 ei
– 5 eetlepels volle melk
– flink wat zout en peper

En dit heb je nodig voor de saus:

– een scheutje olie
– 40 gram boter
– 40 gram bloem
– 150 milliliter groentebouillon
– 150 milliliter runderbouillon
– en dezelfde hoeveelheid aan slagroom
– 2 eetlepels sojasaus
– 1 eetlepel dijonmosterd

Recept IKEA-balletjes

In vijf stappen leggen ze hier uit hoe je alles klaarmaakt. Ook dit is vertaald, maar de foto’s van de handleiding vind je onderaan.

Stap één
Combineer het runder- en varkensgehakt en meng dit met je vingers om klontjes te breken. Voeg daarna fijngehakte ui, knoflook, paneermeel, ei toe en meng alles. Tot slot voeg je de melk toe en kruid je het goed met peper en zout.

Stap twee
Vorm het mengsel tot kleine, ronde bolletjes. Leg ze op een schoon bord, dek ze af en bewaar ze twee uur in de koelkast (dit helpt ze hun vorm te behouden tijdens het koken).

Stap drie
Verhit in een koekenpan de olie op middelhoog vuur. Als het heet is, voeg dan voorzichtig gehaktballen toe en bak ze aan alle kanten bruin.

Stap vier
Leg de Zweedse balletjes, als ze bruin zijn, in een ovenschaal en dek het af. Plaats ze in een hete oven (180 graden conventionele of 160 graden ventilator) voor nog eens 30 minuten.

Stap vijf (de saus)
Smelt 40 gram boter in een pan. Klop 40 gram bloem erdoor en roer voor 2 minuten. Voeg 150 milliliter groentenbouillon en 150 milliliter runderbouillon toe en blijf roeren. Voeg 150 milliliter slagroom, 2 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel dijonmosterd toe. Laat de saus sudderen vervolgens dikker worden.

Foto’s Zweedse balletjes

En zoals beloofd zijn hier de foto’s van de handleiding van de oorspronkelijk Turkse balletjes!

Bron: Hypebeast
Bron beeld: Flickr

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Bier

Tags: