hunted-nep-scene-gezet

Is ‘Hunted’ in scène gezet? Kijkers hebben hun twijfels

Sinds vorige week is Nederland weer in de ban van het NPO3-programma Hunted. Daar zien we hoe een aantal koppels drie weken lang voortvluchtig zijn en uit handen van de AIVD moeten blijven. Wekelijks zien meer dan 750.000 mensen de bloedstollende beelden, maar het programma roept ook vragen op. Zo denken veel kijkers dat Hunted in scène is gezet! Waarom dat is en of dit ook waar is, is hieronder te lezen.

Is ‘Hunted’ nep?

Er zijn een paar redenen waarom men denkt dat Hunted voor een deel nep is. Allereerst is er de aanwezigheid van de cameraman. Het is vrijwel onmogelijk dat iemand ongezien op de vlucht is, terwijl hij of zij een cameraploeg op de hielen heeft. Daarnaast heb je nog de invallen die de AIVD doet. Televisiekijkend Nederland acht het onwaarschijnlijk dat je niet alleen zomaar iemands huis binnen kunt vallen, maar dat de verdachten in kwestie ook zomaar in beeld worden gebracht. Het is een harde clash met alle privacywetten.

Op het altijd genuanceerde Twitter plaatste men dan ook al snel vraagtekens.

Pinnen en ‘stealth sms’

Dit schreeuwt natuurlijk om een reactie en dus stonden de makers van Hunted aan het einde van het tweede seizoen de NOS te woord over de gang van zaken. Eindredacteur Anton Jongstra stelt dat niet alles echt is, maar dat alles zo realistisch mogelijk wordt gereconstrueerd. Één van de dingen is bijvoorbeeld het pinnen, zo vertelt Jongstra.

Lees ook: zo ga jij goed met je Facebookgegevens om!

“Zelf hebben we de beelden al na twee minuten”, aldus Anton. “We bootsen de camera na die in de pinautomaat zit, door een eigen camera op te hangen als een deelnemer pint. Maar we hebben een regel hoe lang het duurt voordat we de beelden aan de hunters geven. In Amsterdam is dat bijvoorbeeld na een kwartier, in Lutjewinkel duurt het misschien wel een uur voordat we de beelden geven. Maar de hunters weten dus wel direct waar gepind is.”

Een andere opsporingstechniek is het gebruik van een stealth sms, om ongemerkt je locatie te achterhalen. Voor een strafzaak moeten providers hier verplicht aan meewerken, maar hoe dit in Hunted gaat willen de makers niet delen.

Meedoen aan ‘Hunted’

Jezelf opgeven voor een nieuw seizoen is niet moeilijk, maar het wordt pas echt ingewikkeld wanneer je ook toestemming moet krijgen van iemands sociale kringen. Daarom is het volgens Anton Jongstra niet eenvoudig om geschikte kandidaten te vinden.

“Het is een tv-programma dus moet je overal toestemming voor hebben.” […] “Het is leuk als iemand zich aanmeldt, maar de hele cirkel van vrienden en familie van een vluchter moet meedoen aan het spel. Want misschien bellen de hunters aan bij je familie of vrienden om ze te ondervragen of hun telefoon te hacken. Zij moeten daar wel aan mee willen doen.”

Hunted is elke maandagavond om 20:30 uur te zien op NPO3.

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: