Na meer dan 100 jaar het straatbeeld te hebben gedomineerd, doet de familie Blokker de bekendste winkelketen van Nederland van de hand. De Blokker-dynastie deed eerder afstand van de Intertoys, Leen Bakker en Xenos om het vege lijf te redden, maar het mocht niet baten. Nu staat een meerderheid van de aandelen in Blokker te koop. Het lijkt hierdoor het begin van het einde voor de iconische winkel.
Failliete winkels in Nederland
We willen niet te ver vooruit lopen op een faillissement van de Blokker, maar gezien de grote verliezen die het de laatste jaren lijdt, lijkt er geen ontkomen meer aan. Mocht het spijtig genoeg dan toch gebeuren, dan komen ze in een inmiddels gigantisch rijtje van winkels die ooit dominant waren, maar inmiddels compleet vergeten zijn. We hebben de belangrijksten onder elkaar gezet.
Free Record Shop
Dé winkel waar je heen ging als jouw vriendin ging shoppen. Het was de ideale plek om rond te hangen en te kijken welke cd’s, dvd’s en video games ze hadden. Maar je raadt het al, deze koop je tegenwoordig niet meer in de winkel. En omdat ze online de boot hebben gemist, kwam er in 2014 een einde aan het kindje van oprichter Hans Breukhoven.
Kijkshop
De winkel waar je wel mocht kijken, maar vooral niks mocht aanraken. In plaats daarvan moest je het nummer van het product opschrijven en dat aan de kassamedewerker geven. Het was een concept waar al vele jaren irritatie over bestond, maar dit jaar viel definitief het doek voor de Kijkshop.
V&D
Het ging al een aantal jaren niet goed met het warenhuis. Alleen het restaurant La Place was (ondanks de prijs) geliefd onder consumenten en is overgenomen door supermarkt Jumbo. Na vele malen uitstel van betaling aanvragen en een paar doorstarten, was het in 2015 afgelopen voor de V&D. Het feit dat tijdens de laatste uitverkoop (met kortingen tot wel 80%!) er niemand was, zei voldoende. Een paar maanden geleden kondigde V&D online door te gaan, voor wat het waard is.
Schoenenreus
Online kleding en schoenen kopen is de nieuwe norm en het is dan ook niet verwonderlijk dat Schoenenreus hier niet tegenop kon. Het was vroeger makkelijk om er goedkoop een nieuw paar te scoren, maar in 2015 viel het doek voor Nederlands bekendste schoenenwinkel.
Unlimited Sports Group (USG)
De naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar de firma’s die ze onder zich hadden wel. Scapino, AktieSport, Perry Sport zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Toen USG in 2016 failliet ging, leek dat voor deze ketens dan ook het einde, maar ze konden later alsnog een doorstart maken.
Je kunt rustig zeggen dat het online winkelen belangrijker is geworden dan de winkelstraat, maar betalen doen we nog altijd met normaal geld. Hoor je bij het selecte gezelschap dat met cryptomunten afrekent, dan raden we jou aan om er snel vanaf te stappen. Deze drie redenen zijn voldoende om jou weer met gewone euro’s te laten betalen.
Bron beeld: Flickr
Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!