Grote ophef rondom Facebook. Gisteren kwam naar buiten dat Mark Zuckerberg en co. al jaren met vele miljoenen persoonsgegevens onethisch omspringen en zelfs – door het verspreiden van fake news – jouw politieke keuzes beïnvloeden. Het leidt tot veel ophef en op sociale media wordt opgeroepen om massaal je Facebook-account te verwijderen. De man die dit proces in gang heeft getrokken is Brian Acton, oprichter van WhatsApp (wat hij in 2014 weer aan Facebook verkocht). Met deze onderstaande tweet riep hij iedereen op om afstand te doen van zijn of haar profiel.
It is time. #deletefacebook
— Brian Acton (@brianacton) 20 maart 2018
Het probleem is echter dat voor veel werkgevers en werknemers het simpelweg niet mogelijk is om hun Facebook te verwijderen. Doordat zij de pagina van hun bedrijf beheren kunnen zij technisch gezien de trend van #DeleteFacebook niet volgen. Maar hoe kun je dan wél zorgvuldig met je gegevens op Facebook omgaan? Vrijmibro geeft hieronder een aantal tips.
Gegevens Facebook verwijderen
Het eerste waar je bij stil moet staan zijn alle oude posts die op jouw profiel staan. Het eerste wat jouw toekomstige baas doet als je een sollicitatie stuurt, is kijken op jouw Facebook of LinkedIn-profiel. Kijk daarom welke oude posts je eventueel kunt verwijderen. Dit doe je door naar jouw profiel te gaan en vervolgens op ‘activiteitenlogboek weergeven’ en ‘berichten’. Dan zie je niet alleen al jouw statusupdates onder elkaar, maar ook alle berichten die je op andermans tijdlijn hebt geplaatst. Alles wat in potentie tegen jou kan worden gebruikt, haal je er eenvoudig vanaf. In het verlengde daarvan is in het activiteitenlogboek alles te vinden over alle likes, reacties, vrienden en gelikete pagina’s waar je sinds het aanmaken van jouw profiel aan hebt bijgedragen.
Lees ook: hoe de iPhone de nieuwe bedrijfstelefoon werd
Wil je iets doen tegen de manier waarop Facebook op basis van jouw gedrag advertenties weergeeft, dan kun je met een paar andere simpele trucs aan de slag. Je kunt natuurlijk de bezem halen door jouw likes en gelikete pagina’s, maar alles wat je opzoekt heeft óók invloed. Het goede nieuws is echter dat je deze gegevens ook kunt verwijderen. Dit doe je door op de zoekbalk te klikken en rechtsonder deze balk naar ‘bewerken’ te gaan. Dan kom je in een overzicht van al jouw zoekopdrachten en kun je vanaf daar bepalen welke opdrachten jij uit jouw geschiedenis wilt verwijderen.
Tot slot is handig te vermelden dat het belangrijk is om altijd uit te loggen wanneer jij klaar bent met het afstruinen van Facebook. Door ingelogd te blijven en vervolgens jouw expeditie op het wereldwijde web te vervolgen, krijgt Facebook al jouw bezochte sites en pagina’s op een presenteerblaadje aangeboden. Dat is ook hoe de advertenties voor jou op maat gemaakt worden.
Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!
4 comments
Comments are closed.