vakantie-gezondheid-onderzoek

Laat het je baas weten! vaak op vakantie is goed voor de gezondheid

Laat die grote stapel dossiers nú uit je handen vallen en boek zo snel mogelijk een lange vakantie! Nieuwe conclusies van de Finse Universteit van Helsinki wijzen uit dat eropuit gaan net zo belangrijk is als een gezonde levensstijl. Het 40-jarige onderzoek laat zien dat je niet alleen je vitamines binnen moet krijgen, maar ook een grote hoeveelheid rust.

Vakantie = goede gezondheid

In 1974 en 1975 werden meer dan 1200 zakenmensen tussen de 40 en 55 jaar met gezondheidsproblemen gepolst voor een onderzoek. Allemaal hadden ze last van zaken als overgewicht, hoge bloeddruk, een hoog cholesterol. Ook rookten ze stuk voor stuk te veel.

Ze werden in twee aparte groepen geplaatst. Een groep werd voor vijf jaar iedere vier maanden van een strikt gezondheidsplan voorzien. De andere groep kreeg dit niet, maar kreeg de ‘standaard’ voorschriften. Het zal niet als een verrassing komen dat het gezondheidsrisico van de eerste groep met bijna vijftig procent afnam. Wat wel hoogst opmerkelijk is, is wat in 1990 gebeurde. Het bleek namelijk dat uit de eerste groep meer mensen waren overleden dan uit degene met de ‘standaard’ voorschriften.

Nu blijkt de oorzaak op een ander vlak van de gezondheid te liggen. Andere factoren als het aantal arbeidsuren, dagen vakantie en de hoeveelheid slaap waren destijds niet meegenomen. Dit bleek dus bij de eerste groep op een slechter niveau te zitten. Na nieuw onderzoek werd geconcludeerd dat de kans op risico’s 37% (!) hoger ligt wanneer je minder dan drie weken vakantie per jaar neemt.

“In onze studie werkten mannen met kortere vakanties meer en sliepen ze minder dan degenen die langere vakanties hadden. Deze stressvolle levensstijl kan elk voordeel van de interventie hebben overruled”, aldus Timo Strandberg, die het onderzoek leidt. “Denk niet dat het hebben van een anderszins gezonde levensstijl compensatie is voor te hard werken en geen vakantie nemen. Vakanties kunnen een goede manier zijn om stress te verlichten.”

Vakantielanden

Nu we weten dat je zo snel mogelijk bij je baas een paar weken vrij moet aankaarten, is er nog de vraag waar je naartoe gaat. Wij hebben een goede suggestie voor je: San Marino! Het dwergstaatje is in opkomst en biedt voldoende om tot rust te komen. En mocht je dat niet bevallen, dan kun je altijd nog in het Glazen Huis bivakkeren. Niet die van 3FM, maar eentje in Amerika, bij het National Park Joshua Tree. Aan jou de keuze!

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Nieuws

Tags: