ireen-wust-olympische-spelen

Wüst pakt goud en is meest succesvolle Olympiër aller tijden!

Ze doet het! Precies twaalf jaar na haar eerste gouden medaille in Turijn kroont Ireen Wüst zichzelf tot Olympisch kampioen op de 1.500 meter. In een tijd van 1:54:35 snelde ze in de elfde rit naar de snelste tijd van de dag. Haar naaste concurrent Miho Tagaki pakte met een paar tienden van een seconden het zilver. Wat je bijna zou vergeten is dat Oranje nóg een plak heeft gehaald, want Marrit Leenstra heeft beslag gedaan op de bronzen medaille. Daarmee was ze een honderdste van een seconde sneller dat onze andere Nederlandse deelneemster: Lotte van Beek.

Tegenover de camera’s van de NOS vertelt een geëmotioneerde Wüst hoeveel haar tiende Olympische plak (en vijfde gouden!) voor haar betekent. “Het is heel onwerkelijk, voor de vierde keer op rij goud op de Olympische Spelen. Een droom die uitkomt.” Met deze medaille spoelt ze de – voor haar – toch wat nare bijsmaak van haar eerdere 3.000 meter weg, toen ze het goud op acht honderste van een seconde moet laten aan landgenote Carlijn Achterkeekte.

Beste Olympiër ooit

Door deze waanzinnige prestatie slaagt Wüst er niet alleen in om op vier verschillende Spelen goud te pakken, maar is ze tevens de succesvolste Nederlandse Olympiër aller tijden! In Turijn (2006) pakte ze haar eerste gouden plak op de 3 kilometer en brons op 1.500 meter. In Vancouver (2010) pakte ze ‘alleen’ goud op de 1.500 meter. In 2014 werd Wüst de koningin van de Spelen door in Sochi tweemaal goud in de wacht te slepen (3 kilometer en ploegenachtervolging) en driemaal zilver (1.000, 1.500 en 5.000 meter).

Hieronder zie je de tien meest succesvolle Nederlandse Olympiërs aller tijden.

1. Ireen Wüst (schaatsen); G5, Z4, B1
2. Inge de Bruin (zwemmen); G4, Z2, B2
3. Sven Kramer (schaatsen); G4, Z2, B2
4. Leontien van Moorsel (wielrennen); G4, Z1, B1
5. Charles Pahud de Mortanges (paardensport); G4, Z1, B0
6. Anky van Grunsven (paardensport); G3, Z5, B1
7. Pieter van den Hoogenband (zwemmen); G3, Z2, B2
8. Rie Mastenbroek (zwemmen); G3, Z1, B0
9. Ranomi Kromowidjojo (zwemmen); G3, Z1, B0
10. Ard Schenk (schaatsen); G3, Z1, B0

 

Heeft dit bericht jouw leven verrijkt en kun je niet wachten om het met je vrienden te delen? Gebruik dan snel één van de deelknoppen hieronder!

Category: Sport

Tags: